Dankzij deze wezel is het vuur weer aangewakkerd: Leijpark wil monumentale status

Een buurtbewoner kreeg deze wezel voor de camera. (foto: Roland Elewout)

De vrijwilligers van het Leijpark vinden het hoog tijd om het 30 hectare stuk groen in Tilburg te dopen tot gemeentelijk monument. Het park staat vooral bekend als evenementen locatie, maar voor de vrijwilligers van het park is het zaak dat het park serieus genomen wordt als waardevol stuk natuur voor mens en dier. “We willen dat de rest van Tilburg de schoonheid van het park gaat zien.”

Sinds 2018 proberen ze de gemeente erop te attenderen dat het Leijpark, net zoals de Oude Warande, een gemeentelijk monumentale status verdient. Een oase van rust, dat was wat het namelijk ooit moest zijn, toen het in 1939 officieel open ging voor bezoekers.

“We zien al jaren dat het Leijpark onder enorme druk staat.”

Dat ligt nu wel anders, vindt Sander Snels, bestuursvoorzitter van het Leijpark: “We zien al jaren dat het Leijpark onder enorme druk staat. Niet alleen vanwege de vele festivals die er gehouden worden, maar ook vanwege de bebouwing die het volledige Leijpark aan het insluiten is.”

Back 2 The 90’s, circus Circolo, Parkbeatsfestival, om maar een paar evenementen te noemen. Het park wordt min of meer geëxporteerd als evenemententerrein. En dat vraagt veel van het park. “Circolo en Back 2 The 90’s zijn hele leuke buitenevenementen, maar het is bijzonder slecht voor de veengrond”, weet Sander.

Na een paar dagen festivals en stampende bezoekers klinkt het veengrond in en verhard het. Ondertussen trekt er geen vocht meer in de grond en dat kost veel hersteltijd. Een monumentale status zou evenementen niet perse verbieden, maar dat is ook niet het einddoel. “Op de eerste plaats willen we mensen laten beseffen wat een bijzonder stuk natuurlandschap het Leijpark eigenlijk is. Er leven zoveel verschillende dieren. Daar moeten we echt zuinig op zijn.”

“Het park is niet alleen een evenementen locatie, het moet ook een veilige plek zijn voor deze wezel.”

Bevers, lepelaars en de meest recente vondst: een wezel. De vondst van de wezel, een marterachtige, wakkerde de wens voor een monumentale status bij de vrijwilligers opnieuw aan. “Het is de meest bijzondere vondst van het jaar geweest en dat midden in een stadspark. Het park is niet alleen een evenementen locatie, het moet ook een veilige plek zijn voor deze wezel.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente moet een park aan een aantal punten voldoen om tot monumentaal bestempeld te worden. Het moet cultuurhistorische waarde hebben of betekenis hebben voor de wetenschap. Ook kan een bekende ontwerper of architect een extra argument zijn bij een monumentaanwijzing.

Welke gevolgen de gemeentelijke status kan hebben op het park als evenemententerrein of andere plannen, zoals het aanleggen van een fietspad dwars door het Leijpark, moet nog duidelijk worden. De gemeente zal zich na de coalitievorming moeten buigen over het voorstel van de vrijwilligers.

Edita Saakian