Groen licht voor Soner Atasoy: Tilburg krijgt islamitische middelbare school

Bron: Pexels

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft besloten dat er een nieuwe islamitische middelbare school in Tilburg mag komen. Soner Atasoy is de initiatiefnemer achter de school. De uitkomst schopt tegen het zere been van de gemeente Tilburg. Zij zagen liever dat stichting islamitisch Primair Onderwijs (SIPO) de school ging opzetten.

De islamitische middelbare school zal de vierde in Nederland zijn, maar het wordt wel de eerste in Brabant. De school zal de naam Novum Saeculum Lyceum Tilburg krijgen. Hier kunnen leerlingen de niveaus mavo, havo en vwo volgen. Een woordvoerder van de gemeente Tilburg laat weten op de hoogte te zijn van het akkoord van het ministerie. “We gaan vanaf de start van schooljaar 2025-2026 huisvesting bieden aan deze school. We gaan ervan uit dat de stichting op korte termijn contact met ons opneemt voor een gesprek over de huisvesting.”

Soner Atasoy geeft aan nog geen reactie te willen geven over dit besluit. Atasoy is ex-directeur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum en later richtte hij een islamitische privéschool in Den Haag op. In 2020 werd hij ontslagen door de Amsterdamse middelbare school nadat zijn werkwijze in opspraak raakte. Later werd het ontslag door het gerechtshof als onwettig verklaard en ontving Atasoy een vergoeding.

Ouderenverklaring

Atasoy probeerde zijn school in acht steden te starten, maar hij slaagde hier alleen in Tilburg in. Naar schatting heeft de initiatiefnemer zo’n 600 tot 800 ouderenverklaringen met een kind in de leeftijdscategorie van 10 tot 12 jaar verkregen. Dit waren er genoeg voor een mavo, havo en vwo afdeling.

Eerder gaf de gemeente Tilburg aan dat ze het liever anders had gezien. Zo vertelde een woordvoerder: “Wij hebben als gemeente bij nieuwe schoolinitiatieven de mogelijkheid een zienswijze in te dienen bij DUO. Dat hebben we gedaan. We hebben aangegeven dat onze voorkeur uitgaat naar een initiatief vanuit het zittend islamitisch Primair Onderwijs (SIPO) bestuur in Tilburg.”

Tweede islamitische basisschool

Er komt niet alleen een middelbare school, want er is ook groen licht voor een basisschool. Op de school in Tilburg Noord was niet genoeg plek voor alle leerlingen en daarom opent de nieuwe school haar deuren op 19 augustus. Mohamed Talbi is bestuurder bij SIPO en vertelt dat de school hetzelfde is als elke andere basisschool. ‘’Veel ouders waarderen het dat we godsdienstlessen geven. Bij ons leren de kinderen de Koran te lezen en besteden we aandacht aan islamitische feesten, wat de ouders ook waarderen. Daarom kiezen zij voor deze school.’’

LEES OOK:
Nieuwe islamitische basisschool in Tilburg: ‘Eerste school zit helemaal vol’
Komt er een nieuwe islamitische middelbare school in Tilburg?

Vanessa Spaanderman