Goede daad van Toon leidt tot forse boete: ‘Menselijke is helemaal weg’

De goede daad van de Tilburgse Toon resulteerde in een flinke boete. Hij ging afgelopen september een dementerend echtpaar ophalen na de ouderenmiddag bij Pathé in het centrum van Tilburg en reed hierbij een stukje over de stoep. Enkele weken later lag er een boete op de mat, die – na bezwaar te hebben ingediend – niet werd kwijtgescholden. Daarom trekt Corin Sweegers, penningmeester bij de Zonnebloem, aan de bel.

De ouderenmiddag werd georganiseerd door Pathé voor zo’n veertig ouderen van de Zonnebloem Loven. Het oudere echtpaar kwam met de deeltaxi en had het plan om hiermee ook weer naar huis te gaan. Maar na afloop van de activiteit was die nergens te bekennen. Of de taxi niet kwam opdagen of de ouderen vergeten zijn de terugrit te boeken, is onbekend. Na bijna een uur wachten, ondernam een van de aanwezige vrijwilligers actie. Ze belde haar man Toon en hij bedacht zich geen moment en sprong in de auto.

Hij reed naar Pathé om de ouderen op te halen en thuis af te zetten. Omdat ze nogal slecht ter been zijn, zet hij zijn auto snel even op de stoep voor de bioscoop. Iets wat in principe niet mag, maar zo hoeven de ouderen met fysieke problemen niet ver te lopen. Zijn vrouw begeleidt de ouderen naar de auto, zelf zet Toon de rollator achterin en binnen vijf minuten rijdt hij weer weg.

Forse boete

Een paar weken later ligt een boete bij Toon op de mat van maar liefst 169 euro. Hij dient bezwaar in bij het Openbaar Ministerie (OM) en doet zijn verhaal. Volgens Corin krijgt hij een nogal botte reactie. In de brief van het OM staat: als je je niet aan de regels houdt, loop je het risico op een boete. En dat gaat er bij Corin niet in. “Het menselijke is helemaal weg”, stelt ze. “Ik heb bijna het gevoel dat dit een automatisch gegenereerd antwoord is, maar dat kan ik niet bewijzen.”

Als het aan de penningmeester van de Zonnebloem zou liggen, zou de zaak voorkomen, maar daar kiest Toon niet voor. “Ik heb de voorzitter van de afdeling Loven gesproken en gezegd dat de Zonnebloem die boete gaat betalen. En als dat niet mag, betaal ik hem zelf”, geeft Corin stellig aan. “Ik vind gewoon dat het niet kan. Vrijwilligers die klaarstaan en meteen in de auto springen om twee van die oudjes op te halen. Dat die op deze manier behandeld worden.”

Stik erin

Het zou de penningmeester niet verbazen als mensen door dit soort gebeurtenissen stoppen met het vrijwilligerswerk. “Dit kan nooit de bedoeling zijn van het parkeerbeleid. Onze vrijwilligers zeggen dadelijk gewoon: ‘stik allemaal maar de moord, we doen het niet meer.'”

Corin geeft daarnaast aan dat dit niet het enige voorbeeld is. “Ik sprak vanochtend een vrijwilliger van Stichting Met je hart en zij gaf aan dat ze dit ook al meerdere keren hebben meegemaakt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Zoals het hoort

Een woordvoerster bij het Parket Centrale Verwerking Openbare Ministerie (CVOM) geeft aan dat er volgens de regels gehandeld is. “Elk beroep wordt afzonderlijk beoordeeld, waarbij de feiten en omstandigheden allemaal worden bekeken en afgewogen”, geeft ze aan.

“Dat is in dit geval ook gebeurd. Het is begrijpelijk dat in zo’n situatie soms pragmatisch wordt gehandeld, maar dat neemt niet weg dat weggebruikers te allen tijde op de verkeersregels moeten blijven letten. Rijden in een voetgangersgebied is verboden, omdat dit gevaarlijk is voor voetgangers.”

De ouderen van de Zonnebloem op een ander uitje (foto: Corin Sweegers)

Pieter Soethout