De komende jaren verandert Stappegoor flink. Er komen vooral woningen bij, parkeerplaatsen gaan deels onder de grond en de omgeving wordt groener ingericht. De gemeente wil van het gebied een levendige stadswijk maken waar sport, onderwijs, wonen en recreatie samenkomen. Wethouder Yusuf Celik: “We maken het gebied leefbaarder. Er komt een veiliger, groener Stappegoor waar fietsers en voetgangers voorrang krijgen.”
Tunnel zorgt voor verdeeldheid
Het plan bevat een ondergrondse toegangsweg van 600 meter die verkeer vanaf de Ringbaan Zuid rechtstreeks naar de parkeergarages moet leiden. Volgens de gemeente houdt dat het doorgaande verkeer buiten het gebied en verbetert het de leefbaarheid.
Maar niet iedereen is het daarmee eens. Ondernemers in de sportboulevard vrezen dat ze slechter bereikbaar worden. In een gezamenlijke reactie schreven ze: “Bezoekers verwachten gemak. Als dat verdwijnt, wijken ze uit naar online of andere winkelgebieden. We vrezen voor een te rustig gebied waar we alleen nog afhankelijk zijn van onze eigen bezoekers.”
LST fel tegen: “Ondernemers zeggen: we gaan failliet”
De LST probeerde via een motie de ondergrondse ontsluiting alsnog van tafel te krijgen. “Ondernemers zeggen: als dit doorgaat, gaan we failliet. Dit ondergrondse doolhof schrikt klanten af”, zei raadslid Van den Hoven. De partij wilde dat het verkeer gewoon bovengronds via de bestaande route blijft komen. De motie haalde het niet.
Wethouder Celik was duidelijk: “De ondergrondse ontsluiting is het hart van het plan. Zo houden we verkeer uit de wijk.”
VVD vraagt om echte participatie
Een motie van VVD’er Kriellaars werd wel aangenomen. Hij roept het college op om ondernemers en omwonenden serieus te blijven betrekken bij de verdere uitwerking van het plan. “De plannen zijn pas voor 85 procent af”, zei Kriellaars. “De gesprekken met bewoners en ondernemers moeten doorgaan.”
De motie vraagt onder meer om een onafhankelijk onderzoek naar de economische gevolgen van de verkeersaanpassingen voor ondernemers, gesprekken met sportwinkels over de bouwfase en het openhouden van de mogelijkheid om de wijk Zuiderpark via de Apennijnenweg aan te sluiten op de Stappegoorweg.
Wethouder Celik zegde toe om hierover in gesprek te blijven. De motie werd aangenomen, net als een voorstel van 50PLUS om ook voetbalclub Willem II te betrekken bij de uitwerking. Hun stadion ligt in het plangebied.
Steun vanuit brede meerderheid
Uiteindelijk stemden 33 raadsleden voor het voorstel, 11 tegen. Partijen als D66, 50PLUS en VVD waren positief. “Als ouderenpartij zijn we blij met de woningen voor ouderen en de welzijnsplannen in het gebied”, zei raadslid Vriens (50PLUS). D66’er Schampers zei: “Als het verkeer ondergronds moet om de wijk autoluw te maken, dan doen we dat.”
FVD en LST stemden tegen. “We zijn niet overtuigd dat de regionale functie van Stappegoor behouden blijft”, aldus FVD’er Kooke. Ook Partij voor de Dieren en de SP stemden tegen de plannen.
Breder plan: nieuwe sportcampus en turnhal
De herontwikkeling van Stappegoor is onderdeel van een groter pakket aan plannen. Eerder stemde de raad al in met de bouw van een moderne sport- en onderwijscampus, inclusief een NK-waardige atletiekbaan en nieuwe tennisaccommodatie. Ook komt er een multifunctionele indooratletiekhal en wordt het gebied groener en opener ingericht.
Daarnaast is er 13 miljoen euro vrijgemaakt voor een nieuwe turnhal bij T-Kwadraat. Die moet plek bieden aan turnverenigingen en ruimte bieden voor bewegingsonderwijs en kinderopvang in de wijk.
LEES OOK:
Tilburg pompt miljoenen in Stappegoor: sportparadijs in de maak
Poort van Stappegoor: appartementenblokken en woontoren van 50 meter hoog
Recreatiebad Stappegoor is toe aan uitbreiding: groeit uit zijn voegen
