Geen krappe overstap van 3 minuten meer: Zeeuwse treinreizigers krijgen directe verbinding met Tilburg

directe verbinding Vlissingen Tilburg
Vanuit Vlissingen moeten reizigers een krappe overstap maken in Roosendaal (Foto: Beeldbank NS).

Goed nieuws voor treinreizigers die vanuit Zeeland naar Noord-Brabant moeten: vanaf dienstregeling 2026 komt er een directe verbinding met meer Brabantse steden. Nu moet er verplicht een krappe overstap gemaakt worden op station Roosendaal en die zorgt bij veel mensen voor de nodige frustraties.

Zo ook voor de 26-jarige Adája Unlandt. Ze woont in Vlissingen, maar voor haar studie in Tilburg pendelt ze heen en weer tussen de twee steden met de trein. Een enkele reis die zo’n anderhalf uur duurt, maar van deur tot deur doet de studente er langer over. “Het komt neer op zo’n vier uur reistijd per dag, als er geen vertragingen zijn”, vertelt Adája. “Dan duurt het nóg langer.”

De overstap in Roosendaal is het grootste struikelblok voor reizigers richting Brabant. “Je hebt maar drie minuten om over te stappen, wat echt krap is. Vaak is er ook een storing waardoor je de aansluiting mist en dan ben je al gauw een half uur of langer extra kwijt.”

Rennen en duwen voor je overstap

De overstap vindt plaats op spoor 3a en conducteurs houden soms rekening met reizigers uit Zeeland door iets langer te wachten. “Als de trein wat later aankomt, wachten ze soms even, maar dat kan natuurlijk niet altijd”, legt Adája uit. “Ik begrijp dat wel, maar het is echt vervelend als je met een hele menigte moet rennen voor je overstap.”

Dit probleem speelt vooral tijdens de spits, wanneer veel mensen dezelfde trein nodig hebben. “Er zijn veel studenten die ‘s ochtends naar Breda of Tilburg moeten, dus die overstap is altijd chaos. Soms duwen mensen elkaar omver om de trein te halen.”

Gelukkig hoeft Adája niet altijd op locatie te zijn voor haar studie. “Als ik elke week van maandag tot vrijdag naar school moest, zou ik het anders aanpakken. Wanneer ik toevallig wel veel op school moet zijn, slaap ik vaak bij een vriendin in Tilburg. Dat maakt het al wat draaglijker.”

Directe verbinding in 2026

Zeeland streeft al langere tijd naar een directe verbinding met Brabantse steden zoals Breda, Tilburg en Den Bosch. Met ingang van de dienstregeling 2026 wordt deze wens eindelijk werkelijkheid. De trein zal eenmaal per uur doorrijden vanaf Zeeland naar Zwolle via de Brabantse steden, waardoor de bereikbaarheid op het landelijke spoornetwerk aanzienlijk verbetert. “Ik hoorde het nieuws en dacht meteen: eindelijk! Maar het duurt helaas nog wel even”, zegt Adája. “Toch is dit fantastisch nieuws voor alle reizigers uit Zeeland. Het gaat een enorm verschil maken.”

LEES OOK:
Treinreizigers opgelet: 7 dagen geen treinen tussen Boxtel en Eindhoven

Angela Weisz