Geen huur, maar koop in nieuwe woontoren bij Spoorpark: ‘Bouwkosten flink gestegen’

Impressie: gemeente Tilburg

De plannen voor de Parkwachter zijn flink veranderd. In de woontoren bij het Spoorpark zouden eigenlijk 100 huurappartementen komen, maar het worden nu toch 138 koopappartementen. De originele plannen bleken tóch niet haalbaar. “Na vertraging in het plan zijn de bouwkosten flink gestegen.”

Uit onderzoek blijkt dat het plan met de huurappartementen niet haalbaar is, maar wel als de ontwikkelaar overgaat op 138 koopwoningen van minimaal 50 vierkante meter. “Het huidige plan bevat 38 woningen extra, terwijl het oppervlak hetzelfde blijft”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “De waarde per vierkante meter gebruiksoppervlak stijgt, omdat voor dit product in de markt een hogere VON-prijs wordt betaald voor kleinere woningen. Dit levert meer opbrengsten op.”

Daarom heeft de gemeente besloten de aanpassing goed te keuren. “De wijziging draagt bij aan de significante toename van het aantal betaalbare koopwoningen”, aldus de burgemeester in een raadsbrief. Het gaat om 76 goedkope appartementen van minder dan 290.000 euro. Daarnaast bouwt de ontwikkelaar 57 betaalbare appartementen tussen de 340.000 en 390.000 euro. Ook komen er vijf dure koopwoningen van meer dan 411.000 euro. “Die toename is wenselijk, omdat er in dit gebied nog een tekort is aan betaalbare koopwoningen.”

Doorbouwteam

Binnen de gemeente is een doorbouwteam opgezet. “Zij gaan actief aan de slag met vastzittende woningbouwprojecten”, laat wethouder Van der Pol weten. “Ze kijken met ontwikkelaars naar de mogelijkheden en vooral naar wat er wél kan. Zo maken we projecten haalbaar die eigenlijk onhaalbaar geworden waren als gevolg van de gestegen bouwkosten en oplopende rente.” 

De aanpassing betekent wel dat er op deze locatie geen sociale huurwoningen bij komen. Maar de toename van het aanbod aan betaalbare koop is volgens de gemeente meer dan welkom. “We zijn blij dat dit gelukt is na goed overleg met de ontwikkelaar.”

Zelfbewoningsplicht van vijf jaar

Om ervoor te zorgen dat de woningen niet door investeerders worden opgekocht, neemt de gemeente een aantal maatregelen. Zo komt er een zelfbewoningsplicht van minimaal vijf jaar en een antispeculatiebeding. Dat houdt in dat de woningen binnen die periode niet met winst verkocht mogen worden zonder goedkeuring van de gemeente.

Aan de buitenkant van het gebouw ga je niets merken van de verandering. De gemeente stelt ook als voorwaarde dat het ontwerp daar ongewijzigd blijft.

De aanpassing past niet in het omgevingsplan en daarom moet de ontwikkelaar een lange procedure doorlopen. Die begint na de zomer en de verwachting is dat hij eind 2025 doorlopen is. Dan komt de gemeente ook weer met een update.

LEES OOK:
Commissie teleurgesteld over nieuwe woontoren bij Spoorpark: ‘Voldoet niet’
Parkwachter torent 70 meter boven het Spoorpark uit en is volgend jaar af

Pieter Soethout