Commissie teleurgesteld over nieuwe woontoren bij Spoorpark: ‘Voldoet niet’

De Parkwachter aan de westkant van het Spoorpark (Afbeelding: Roozen van Hoppe)

De omgevingscommissie keurt het plan voor de nieuwe woontoren bij het Spoorpark af. De commissie vindt dat het ontwerp van de Parkwachter ‘wezenlijk afwijkt’ van wat er eerder was voorgelegd door de ontwikkelaar.

De Parkwachter wordt tegen het talud van de Ringbaan-West gebouwd, vlak naast flatgebouw De Grote Eik. De nieuwe woontoren gaat flink de lucht: zo’n 70 meter hoog moet ‘ie worden. De bouw zou eind dit jaar af zijn, maar dat zal wat vertraging oplopen. De omgevingscommissie is het namelijk niet eens met een aantal details van de toren.

Aanpassing vorm
Dat komt niet vaak voor. De omgevingscommissie geeft advies over bouwplannen, stedenbouwkundige plannen, ontwerpen voor de openbare ruimte of het hergebruik van monumenten in een gemeente. De vergaderingen van de commissie zijn openbaar.

In de ‘Parkwachter’ komen ongeveer honderd woningen. Er komen huurappartementen voor de sociale huursector, midden huur en de vrije huursector. Elke verdieping telt vijf woningen van zo’n 50 tot 100 vierkante meter groot.

De toren zou ronde vormingen krijgen, een uniek ontwerp in de Tilburgse architectuur. Volgens de omgevingscommissie is dat niet meer terug te zien in het plan en dat vinden ze jammer. “We zijn het niet eens met de aanpassing van de hoofdvorm. De spanning is nu uit het ontwerp verdwenen en dat moet gecompenseerd worden in de details”, laat de commissie weten.

Grote risico’s
Het ontwerp van de Parkwachter is al eerder aan de Omgevingscommissie gepresenteerd in december 2021. De architect moest eerder terug naar de tekentafel. De toren zou eerst namelijk een meer V-vormige uitstraling krijgen, maar dat beviel omwonenden niet. De architect koos uiteindelijk voor de ronde vorm en dat viel wel in de smaak.

De commissie ziet ook grote risico’s in het materiaal dat gebruikt gaat worden voor de toren. Ze denken dat het te kwetsbaar is en veel onderhoud nodig heeft. Ook missen ze meer aandacht voor de uitstraling in het plan van de Parkwachter. Zo zijn bijvoorbeeld de plafonds van de balkons ‘onacceptabel’. “De balkons dienen een zo uniform mogelijke uitstraling te hebben. Dat zie je nu niet.”

Verder mist de commissie een plan van de parkeergarage en het inrichtingsplan van de toren. Volgens de commissie zijn die onderdelen ‘onlosmakelijk verbonden’ met de aanvraag van de toren. “Een toren vraagt om een hoogwaardig ingericht terrein.” De commissie hoopt binnenkort alsnog de technische uitwerking van het parkeergebouw te krijgen.

LEES OOK:
Na oplevering van de Bankier is Tilburg nog lang niet uitgebouwd
Parkwachter torent 70 meter boven het Spoorpark uit en is volgend jaar af

Edita Saakian