ETZ trots op nieuwe polikliniek Allergologie

Allergiecentrum Zuid-Nederland in het ETZ in Tilburg heeft een compleet nieuw onderkomen. Alle delen van het centrum zitten nu bij elkaar, vooraan op de eerste etage van locatie ETZ Elisabeth. Patiënten hebben er voortaan ook de keuze voor meer comfort en meer privacy bij het wachten. En de werkruimtes zijn aangepast aan alle eisen van de tijd.

Arts Renee Otten: “Wij zijn al sinds 2006 hét centrum voor behandeling van allergieën van Zuid-Nederland. Omdat we niet alleen regionaal werken, is het aantal patiënten in de loop der jaren flink gestegen. Inmiddels waren we flink uit ons jasje gegroeid. Ik ben dus maar al te blij met de nieuwe uitstraling en de betere uitrusting. Alles zit nu bij elkaar, zoals dagbehandeling, test-, spreek- en behandelkamers. Maar er is één uitzondering: we doen ook tests waarbij we levende bijen en wespen inzetten. Patiënten laten zich dan steken. Die tests blijven we wel op de afdeling Intensive Care doen. Want daar hebben we de beste uitrusting voor een behandeling bij heel heftige reacties.”

Prettige plek

Het nieuwe centrum is drie keer zo groot als het oude. Dat zat ook op een andere plek in het ziekenhuis. De poli heeft voortaan een rustige en natuurlijke uitstraling. Met dus vooral veel tinten groen en hout. Er werken vier artsen, en daarmee heeft onze stad het grootste centrum voor behandeling van allergieën van ons land. Elke arts werkt nu met twee kamers, waardoor hij of zij in staat is om efficiënter te werken. En om zo dus patiënten sneller te helpen. In de wachtruimte is comfortabel meubilair gezet. Zo hebben patiënten de keuze om na een test of een behandeling op een prettige plek te wachten; zoals op het vervolg van hun onderzoek of van hun behandeling.

Top

Begin dit jaar is de poli erkend als topkliniek. Bij zo’n kliniek is er onder meer eersteklaszorg voor patiënten, en zijn er voldoende mogelijkheden voor opleiding. Maar ook doen de artsen er regelmatig onderzoek naar ziekten. Zo onderscheidt het centrum in het ETZ zich door onderzoek naar en behandeling van mensen die allergisch zijn voor medicijnen.

Renee Otten: “Steeds meer mensen krijgen een allergie. Nu is een op de drie mensen ergens allergisch voor. Maar de verwachting is dat dat stijgt naar één op de twee. Dat betekent dus dat het aantal patiënten alleen maar stijgt. Die kunnen we nu allemaal in een omgeving behandelen die daar optimaal voor is uitgerust.”

Kees-Luc Simons