‘Eten voor jou’ nieuw concept met combinatie van eten, bewegen en medicijnen

Eten, bewegen én medicijnen. Samen zorgen ze ervoor dat patiënten sneller herstellen. Om dat te ondersteunen heeft het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) ‘Eten voor jou’ ontwikkeld. Dat is een bijzonder concept voor de beleving van maaltijden.

Goed eten en drinken kun je tegenwoordig in de meeste ziekenhuizen. Het unieke van dit concept zit ‘m in de combinatie van eten, bewegen en medicijnen. Patiënten herstellen sneller als eten en drinken meer op de behandeling zijn afgestemd. En daar moeten onze patiënten ook eigen keuzes in kunnen maken”, vertelt hoofd Voeding Eline Vermeulen.

Voeding en medicatie

Eten voor jou’ heeft aandacht voor de relatie tussen voeding en medicatie. Het hoofd Voeding legt uit: “Van diverse voedingsmiddelen is bekend dat ze effect hebben op de werking van medicijnen. Positief of negatief. Neem selderij, dat invloed heeft op de vochtbalans. We leggen patiënten uit hoe en wanneer zij hun medicijnen het beste kunnen innemen. Dit gebeurt met een advies op maat. Een gevolg kan zijn dat bijwerkingen van medicijnen voorkomen worden of afnemen.”

Bewegen

Uit bed eten’ is de nieuwe cultuur in het ETZ. Eline: “Beweging is ook een belangrijke factor voor herstel. We zijn gewend dat je in het ziekenhuis in bed ligt en ook daar eet. Zelfs als dat niet per se nodig is. Wij gebruiken nu eten en drinken juist om de patiënt uit bed te krijgen en zo beweging te stimuleren. Net als eten en drinken levert bewegen een belangrijke bijdrage aan de gezondheid en het herstel. Door bewegen worden eiwitten beter opgenomen. En dankzij behoud van spiermassa valt een patiënt minder snel. De patiënt eet in het ETZ voortaan dus bij voorkeur aan tafel op de kamer of ergens anders in het ziekenhuis.”

À la carte

‘Eten voor jou’ telt hoogstens negen momenten voor contact op een dag. Naast ontbijt, lunch en diner zijn er zes momenten waarop een rijdende keuken met gerechtjes op de kamer kan komen. Voor de lunch en het diner bestelt de patiënt à la carte, op het moment dat het hem uitkomt. Binnen drie kwartier wordt het eten geserveerd op de kamer of op een plek naar keuze. De maaltijden sluiten aan bij de moderne kijk op eten en drinken. Én bij wat het lichaam nodig heeft tijdens ziekte. Daarom is er een groot aanbod aan gerechten die rijk zijn aan eiwit en arm aan zout. Op smaak gebracht met specerijen. Eline Vermeulen: “Want eten moet natuurlijk ook vooral lekker zijn. En daarom is dus bij ons alles ambachtelijk bereid in onze eigen keuken, gebonden aan het seizoen en duurzaam.”

‘Eten voor jou’ is onlangs gestart op locatie ETZ TweeSteden. Later dit jaar volgt locatie ETZ Elisabeth.

Kees-Luc Simons