Diagnose prostaatkanker: volgens ETZ voortaan sneller uitslag onderzoek

Elk jaar gaan ruim 600 mannen met een verhoogde PSA-waarde naar het ETZ om een diagnose te laten stellen voor de vorm van kanker die onder mannen het meest voorkomt: prostaatkanker.
Uroloog Anton Breeuwsma | foto: ETZ Film & Fotografie

TILBURG – Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) start met het snel opsporen van prostaatkanker. In het vervolg weten mannen onder de 75 dan al binnen een dag of ze een afwijking hebben aan de prostaat.

Elk jaar gaan ruim 600 mannen met een verhoogde PSA-waarde naar het ETZ om een diagnose te laten stellen voor de vorm van kanker die onder mannen het meest voorkomt: prostaatkanker. Deze mannen moesten tot nu toe nog wekenlang wachten op de uitslag van het onderzoek. Maar nu komt hier dus volgens het ziekenhuis verandering in. “De patiënt is om 9.30 uur hier, en om 16.30 uur krijgt hij een telefoontje met de uitslag”, zegt Anton Breeuwsma.

Onderzoek van het weefsel

Wijst de uitslag op een afwijking? Dan volgt nog in dezelfde week een onderzoek van het weefsel. En enkele dagen later hoort de patiënt al of hij kanker in de prostaat heeft.

Daarna start het scan-onderzoek naar eventuele uitzaaiingen. En de uitslag daarvan hoort de patiënt ook weer binnen een week. Breeuwsma: “Binnen twee weken weten patiënten waar ze aan toe zijn. De uroloog bespreekt dan met de patiënt de mogelijkheden voor behandeling, en elke patiënt krijgt van nu af aan ook een persoonlijk advies.”

Kees-Luc Simons