Coffeeshop Caza gedwongen tot sluiting, pand blijkt onveilig

Coffeeshop Caza (Foto: Gijs Franken/Omroep Tilburg).

Coffeeshop Caza moet per direct sluiten, zo heeft burgemeester Theo Weterings dinsdag besloten. Een externe adviseur heeft geconstateerd dat het pand zich in een dermate onveilige staat bevindt, dat het eerst aangepakt moet worden voordat het weer geopend kan worden.

De gemeente ontving een melding uit de omgeving, waarna een inspectie werd uitgevoerd bij coffeeshop Caza. De externe adviseur heeft vastgesteld dat onder andere de achterwand van het pand niet stevig genoeg is. “Op dit moment is het een zeer instabiele constructie. De gebreken zijn dusdanig ernstig dat de burgemeester tot dit besluit moest komen”, aldus de woordvoerster van de burgemeester.

Vier weken dicht

Binnen een week moet de eigenaar van het pand, niet de eigenaar van de coffeeshop, met een plan van aanpak komen om het pand weer in goede staat te brengen. Als hier geen gehoor aan wordt gegeven, zal de gemeente zelf ingrijpen en de kosten verhalen op de pandeigenaar. De herstelwerkzaamheden kunnen nog eens drie weken duren.

De bouwkundige gebreken zijn niet het gevolg van de acht recente aanslagen. “De aanslagen vonden plaats aan de straatkant en hebben het pand zelf nauwelijks geraakt, afgezien van enkele kogelinslagen”, voegt de woordvoerster toe.

De laatste keer dat het pand gesloten moest worden was op 19 april, na de achtste aanslag op rij. Hoewel het pand eigenlijk op 21 mei weer open mocht, is dit voorlopig uitgesloten.

Drie tieners aangehouden

In april heeft de politie drie tieners gearresteerd in verband met één van de aanslagen. Het betreft een 15-jarige jongen uit Tilburg, een 16-jarige jongen uit Coevorden en een 19-jarige jongen uit Amsterdam. De 19-jarige wordt verdacht van de beschieting van het pand op 30 maart, toen de zaak gesloten was en er niemand gewond raakte. Deze verdachten zitten nog vast.

Naar aanleiding van de onveiligheid heeft Theo Weterings besloten het gebied Oud-Noord, waar ook de coffeeshop deel van uitmaakt, aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dit geeft de politie de bevoegdheid om preventief te fouilleren in dat gebied.

LEES OOK:
Burgemeester sluit coffeeshop Caza niet permanent
Eindelijk meer duidelijk over aanslagen Caza: drie verdachten aangehouden

Edita Saakian