Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Broedseizoen van start: ‘Stress kan de dood van een dier betekenen’

foto: Pixabay

Het broedseizoen is onlangs van start gegaan. De eerste vogels zitten te broeden op hun eitjes en over een maand of twee worden de eerste reekalfjes geboren. Daarom roept Natuurmonumenten op om rekening te houden met de dieren en hun leefgebied te respecteren. “Wanneer je van het pad afgaat, veroorzaak je heel veel stress.”

Irma de Potter, boswachter bij Natuurmonumenten, geeft aan dat het altijd belangrijk is om de natuur te respecteren, maar tijdens het broedseizoen is het extra nodig. De natuur is volgens de boswachter de komende maanden ‘een grote kraamkamer’. “We leggen er dit keer echt de nadruk op, want het kan snel misgaan. Zelfs wanneer een vogel een nestplek aan het zoeken is, kun je hem al verstoren en moet hij verder zoeken.”

Stress
Irma benadrukt dat er niet veel nodig is om een dier veel stress te bezorgen. “De dieren in het bos raken gewend aan de vaste wandelpaden van mensen. Ze weten hoe ver ze ervandaan moeten blijven om veilig te zijn. Wanneer je van het pad afgaat, veroorzaak je heel veel stress, want dan ben je ineens heel dichtbij. Daarnaast kun je op een nest gaan staan.”

Waar het nu nog vooral vogels zijn die rust nodig hebben, worden halverwege mei de eerste reekalfjes geboren. De moeder laat het kalfje af en toe beschut achter, omdat ze eten moet gaan zoeken. “Veel mensen vinden het zielig als ze een reekalfje zien liggen, maar je moet er absoluut uit de buurt blijven. Reekalfjes zijn geurloos om uit de klauwen van roofdieren te blijven. Wanneer jij of je hond het diertje aanraakt, geef je je geur af en kan de moeder het al verstoten.”

Ook is het belangrijk om je hond aan de lijn te houden. Al krijgt de hond een dier niet te pakken, veroorzaakt dit zoveel stress dat het tot de dood kan leiden. “Daar hadden we vorige week nog een voorbeeld van. Een ree werd achternagezeten door een hond, zelfs gebeten, maar daar overleed het niet aan. Het dier was zo van slag dat dit het einde van zijn leven betekende.”

Afgesloten paden
Over het algemeen blijven de bospaden open, maar in de Moergestels Broek zijn sommige afgesloten. “De grutto broedt hier en deze vogel staat in Brabant erg onder druk. Daarom zetten we hier een aantal paden samen met Staatsbosbeheer af. Zo heeft de grutto extra veel rust.”

Pieter Soethout