Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Gemeenteraad Reusel-De Mierden stemt in met extra bussen naar Tilburg

Foto: Collin Beijk

De gemeenteraad van de gemeente Reusel-De Mierden heeft ingestemd met een pilot voor extra busverbindingen tussen Reusel en Tilburg. Met de komst van deze pilot wordt Tilburg doordeweeks in de avond bereikbaar met de extra busverbinding tussen de gemeentes. Ook zal de ‘busloze’ zondag worden ingevuld met twee ritten. De pilot start na de zomervakantie.

De gemeente betaalt de kosten van het raadsinitiatief zelf en heeft hier 75.000 euro voor uitgetrokken. ‘’Openbaar vervoer is geen kerntaak van de gemeente, dus normaal doen we dat niet’’, laat de woordvoerder weten. In de kernen Hooge Mierden en Lage Mierden rijden doordeweeks na half acht geen bussen meer. Ook op zondag gaat hier geen bus.

Gericht op Tilburg
De gemeente wil haar inwoners graag de mogelijkheid geven om op deze tijden toch met het OV in Tilburg te komen. ‘’De mensen uit Hooge Mierden en Lage Mierde zijn voor de faciliteiten meer gericht op Tilburg dan Eindhoven.’’

Er is gekozen voor een pilot tijdens het schooljaar 2023-2024, zodat de lijn door zowel studenten als andere inwoners gebruikt kan worden. ‘’Op dit moment rijden er in de avond geen bussen, maar zijn er wel colleges. Er is in de avond ook geen verbinding mogelijk met het centraal station in Tilburg.’’

Balans opmaken
Na een jaar maakt de gemeente de balans op van de pilot. ‘’Als er veel gebruik van de bus wordt gemaakt, kun je met de provincie aan tafel en zeggen dat er echt een noodzaak is voor deze verbinding.’’ Als uit de pilot blijkt dat er geen noodzaak is, stopt de gemeente met de extra businzet.

Fabrice Leclaire