Bouwvakkers in Tilburg komen massaal op voor hun pensioen

Bouwvakkers kwamen op woensdag 26 juni in Tilburg in actie voor hun pensioen. Zestig bouwvakkers protesteerden tegen de huidige pensioenregeling. Momenteel is er een tijdelijke regeling die hen toestaat drie jaar eerder met pensioen te gaan, maar deze regeling dreigt te verdwijnen. De bouwvakkers eisen dat deze regeling permanent wordt gemaakt.

Ze hebben in totaal drie eisen. Ten eerste willen ze dat de tijdelijke maatregel blijft, zodat bouwvakkers vervroegd met pensioen kunnen gaan. Daarnaast eisen ze een verhoging van het belastingvrije spaarbedrag. Tot slot willen ze dat de bouwsector zelf kan bepalen wat zwaar werk is en wat niet.

Stem laten horen

Om hun standpunten duidelijk te maken, zijn ze vandaag in protest gekomen. Over de Ringbaan West liepen ze naar het kantoor van de VNO-NCW, het Verbond van Nederlandse Ondernemingen. Deze organisatie behartigt de belangen van het bedrijfsleven in Nederland.

Bij het kantoor stond een enorme opblaaspop van Bob de Bouwer, evenals rollators en twee tractoren. “Blijkbaar werkt het in Nederland zo dat je alleen aandacht krijgt als je tractoren inzet. Vandaar dat we dachten: dan zetten wij er ook een paar tractoren bij,” vertelt Wilco Veldhorst, actieleider en bestuurder van FNV Bouwen en Wonen.

Toen ze bij het kantoor aankwamen, hield Veldhorst eerst een speech. Daarna konden alle bouwvakkers een frietje en een koud drankje halen.

Naast elkaar

Om op te komen voor het pensioen van bouwvakkers kloppen ze aan bij de VNO-NCW. Ze overhandigden de werknemers van het bedrijf een document met hun eisen. Ellen Kroesen, directeur Brabant-Zeeland, nam het document aan en vroeg meteen of ze iets mocht zeggen. “Ik vind het ontzettend goed dat jullie hier aandacht voor vragen. Ik geloof niet dat we tegenover elkaar staan, maar dat we naast elkaar staan.”

Na de overhandiging van de eisen liepen de medewerkers van VNO-NCW mee naar de opblaaspop om onder het genot van een frietje nog even door te praten over het onderwerp.

LEES OOK:

Jonge boeren protesteren in de buurt van Oisterwijk langs de N65

Isa Hamerlinck