Tuberculose gevonden bij apenhandelaar Hartelust

Protestanten strijden tegen dierenleed van de apen bij handelaar Hartelust.
Demonstranten bij Hartelust in Tilburg (Bron: Animal Rights)

De Partij voor de Dieren Tilburg heeft vragen gesteld over het dierenleed wat zich achter de schermen afspeelt bij Hartelust B.V. Volgens Pam Wijnans (PvdD) wil de partij dat de Tilburgse apenhandelaar stopt met wat hij doet. De apen zouden de besmettelijke ziekte tuberculose met zich meedragen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt dat er apen met tuberculose geïmporteerd zijn vanuit Vietnam naar Nederland. Zo geeft de organisatie aan dat er ook besmette apen in een woonwijk in Tilburg aanwezig waren.

De partij maakt zich zorgen over meerdere dingen. Ten eerste over de besmettelijkheid en overdraagbaarheid van de ziekte. Bovendien vindt ze dat de dieren als producten worden gezien en behandeld. De partij vindt het oneerlijk en onethisch dat ze niet meer als dieren worden gezien. “Omdat ze simpelweg alleen als testobject worden gezien, gelden er andere regels als het gaat om het houden van de dieren. Als de apen ziek worden krijgen ze geen medicatie en wordt hun leven beëindigd. Daarna worden er weer nieuwe dieren geïmporteerd”, aldus Wijnans.

Animal Rights

Dierenactivistenorganisatie Animal Rights werd vanuit Spanje getipt dat makaken (Java-apen) uit Hartenlust besmet waren met tuberculose. Volgens adviseur van Animal Rights, Erwin Vermeulen, worden deze apen uit Vietnam geïmporteerd.

Wijnans geeft aan dat de apen verschrikkelijk worden behandeld. `”Deze experimenten zijn gruwelijk. Ze worden gesneden of krijgen hersenonderzoek. Hier lijden ze onder. De apen hebben echt geen goed leven”, aldus het raadslid . De apen hebben, net zoals andere dieren, gevoel en behoeftes, benadrukt ze. “Ze zitten in kleine hokjes en kunnen geen sociaal gedrag vertonen. Mensen en dieren moeten gelijk behandeld worden en dat gaat niet als je in gevangenschap zit.”

Zorgen

De zorgen over het dierenleed bij Hartelust spelen al sinds 2012. Zo zijn er ook al heel wat protesten geweest tegen de handelaar. Zelfs de Tweede Kamer pikte het al op. “Willen we wel zo’n apenhandelaar in de gemeente?’’, vraagt Wijnans zich hardop af.

De verantwoordelijkheid voor het welzijn van de apen ligt echter bij de NVWA. De gemeente kan daarom niet beslissen of de handelaar mag blijven of niet. “Als lokale politicus kun je hier niet zo heel veel aan doen. Je moet dit op een groter niveau aanvechten en niet alleen in Tilburg’’, stelt het raadslid van de Partij voor de Dieren. Volgens Wijnans is de Tweede Kamer bezig met het afbouwen van dierproeven. Zo moeten bedrijven inkrimpen en dat zou ook kunnen gelden voor Hartelust.

De apenhandelaar zelf geeft aan liever geen reactie te geven.

Eline Smits