Loslopende honden veroorzaken problemen in het broedseizoen

De Loonse en Drunense duinen | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het broedseizoen voor vogels is al volop aan de gang. De vogels worden alleen door een ding verstoord: loslopende honden. “In het broedseizoen zijn de dieren die hier in de heide broeden extra gespannen, omdat ze op een nest jonge zitten. Dan is het extra belangrijk om je hond aan te lijnen”, meldt Irma de Potter, boswachter van de Loonse en Drunense Duinen.

In de Loonse en Drunense Duinen hebben ze speciale losloopgebieden voor honden. Dit is met een reden: het broedseizoen is begonnen en loslopende honden kunnen de heidevogels verstoren. Deze diertjes leggen hun eieren namelijk niet in de bomen, maar op de grond.

“Als een vogel in de heide zit te broeden en er komt een vrolijke hond voorbij gehuppeld dan veroorzaakt dat heel veel stress. De vogel kan dan zijn nest verlaten en niet op tijd terugkeren. Daardoor koelen de eitjes af en dat betekent geen jongen voor die vogel”, aldus de boswachter tegen Langstraat Media.

De Potter vertelt dat de meeste mensen hun hond ook niet onder controle hebben. “Op het moment dat die hond dan van hen wegloopt en de heide op rent, dan krijgen ze hem ook niet zomaar terug. Twee weken geleden is hier bijvoorbeeld een lammetje doodgebeten, doordat een van honden op de loslooproute het veld instoof. Dat was een heel triest incident en dat hopen we echt te voorkomen. Vandaar de oproep om je hond onder controle te houden, ook in het losloopgebied voor honden.”

LEES OOK:
Stijging in aankoop van nestkastjes: “Noord-Brabant in de top 3”

Isa Hamerlinck