Het bestuurlijk interventieteam kan tot 2025 door, maar is wel afhankelijk van jouw meldingen

Dit is hoe een kamer van een illegale sekswerker eruit zag (Foto: BIT)

Sinds oktober 2023 werkt het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Midden-Brabant intensief aan het bestrijden van verschillende vormen van criminaliteit in acht gemeenten, waaronder Tilburg, Waalwijk en Goirle. Onder leiding van burgemeester Mark van Stappershoef zijn er al talrijke overtredingen en misstanden aan het licht gebracht.

Het bestuurlijk interventieteam heeft sinds zijn oprichting 145 bedrijven gecontroleerd, waarbij overtredingen zoals gesjoemel met elektriciteit, milieudelicten en zelfs een illegale seksinrichting in een bedrijfsverzamelgebouw aan het licht kwamen. Ook werd bij recente controles op de huisvesting van arbeidsmigranten in meer dan vijftig locaties ernstige misstanden geconstateerd, zoals illegale kamerverhuur, bouwkundige problemen en brandveiligheidsovertredingen.

Zorgwekkende omstandigheden

Gesprekken met arbeidsmigranten onthulden zorgwekkende omstandigheden, waaronder minderjarigen die werk doen dat alleen door volwassenen mag worden uitgevoerd en mogelijke onderbetaling. Floortje van de Corput, coördinator van het BIT, benadrukt dat bijna negentig procent van de gecontroleerde panden overtredingen vertoonde, zoals het ontbreken van rookmelders of brandblussers.

Daarnaast heeft het BIT bijna veertig autoverhuurbedrijven gecontroleerd. Meerdere bedrijven bleken geen pinautomaat te hebben en waren niet geopend tijdens kantoortijden. Opvallend is ook de toename van Duitse en Poolse verhuurvoertuigen, met huurprijzen tot 850 euro per dag. Een kwart van de autoverhuurders meldde regelmatig drugsresten in hun voertuigen aan te treffen.

Meldingen van inwoners cruciaal voor succes

De successen van het BIT zijn sterk afhankelijk van meldingen van inwoners via kanalen zoals Meld Misdaad Anoniem en de gemeentelijke meldroutes zoals de FiXi app. Burgemeester Van Stappershoef benadrukt het belang van waakzaamheid onder de bevolking: “Ondermijnende criminaliteit kunnen we alleen aanpakken als de gemeenschap alert is en meldingen doet. Elke melding helpt.”

Voor 2024 staan diverse acties op de planning, hoewel de details nog niet zijn vrijgegeven. Het bestuurlijk interventieteam wil themagericht blijven werken om te voorkomen dat criminaliteit zich verplaatst naar omliggende gemeenten. Of het BIT na 2025 door kan gaan, is nog niet zeker, maar Van Stappershoef is optimistisch: “Het team heeft zijn succes bewezen en ik ben ervan overtuigd dat mijn collega’s dat ook zo zien. Met de steun van onze inwoners kunnen we samen blijven strijden tegen criminaliteit.”

LEES OOK:
Illegale huisvesting van arbeidsmigranten in Oisterwijk, ook problemen in andere gemeenten
Groot aantal illegale sekswerkers ontdekt in vakantieparken en hotels

Edita Saakian