Illegale huisvesting van arbeidsmigranten in Oisterwijk, ook problemen in andere gemeenten

Foto: ter illustratie | politie.nl

Het Bestuurlijk Interventieteam Hart van Brabant (BIT) controleerde de afgelopen week op 53 plaatsen in de regio de huisvesting van arbeidsmigranten. Vooral in Oisterwijk was het goed mis, want daar woonden negen arbeidsmigranten illegaal en onder slechte omstandigheden. Ook in andere gemeenten in de regio waren er verschillende zaken mis.

Er woonden negen arbeidsmigranten op een stuk grond in het buitengebied van Oisterwijk. Een deel van hen verbleef in een woonunit die in zeer slechte staat was. Er hing geen rookmelder en ook een brandblusser ontbrak. Daarnaast hingen er overal losse elektriciteitskabels en was er ongedierte aanwezig. De gemeente heeft de drie arbeidsmigranten tijdelijk van huisvesting op een andere plek voorzien.

De burgemeester van Oisterwijk, Hans Janssen, geeft aan dat deze situatie laat zien hoe belangrijk de controles van het BIT zijn. “Het gaat om de veiligheid van de inwoners van onze gemeente. Tijdens controles komen we situaties tegen die zowel qua veiligheid als wetgeving niet in orde zijn. Dat kan problemen opleveren voor de arbeidsmigranten zelf, maar ook voor de omgeving.”

Andere misstanden in regio

Ook in Goirle waren verschillende zaken mis op het gebied van de huisvesting van arbeidsmigranten. Een woning in Goirle was niet brandveilig en er werd elektriciteit gebruikt waar niet voor betaald werd. Uit gesprekken met de arbeidsmigranten bleek dat zij voor minimumloon en onder slechte omstandigheden werkten. Hiervoor is de Nederlandse arbeidsinspectie ingeschakeld.

In Gilze en Rijen moest de politie er zelfs aan te pas komen, omdat er een aantal mensen onder signalering stonden. Drie personen moesten nog DNA afgeven. Daarnaast waren verschillende panden niet brandveilig en was er gerommeld met de meterkast. Ook is er het vermoeden dat een uitzendbureau minderjarigen inzet voor werk dat alleen door volwassenen gedaan mag worden.

LEES OOK:
Groot aantal illegale sekswerkers ontdekt in vakantieparken en hotels

Pieter Soethout