Strand Oostplas in Goirle afgesloten vanaf 1 augustus

Locoburgemeester Marijo Immink van Goirle zegt dat het steeds drukker werd op het strand bij de Oostplas. Het gebruik loopt volgens de locoburgemeester uit de hand en zou niet meer passen bij wat het college voor ogen heeft voor de Oostplas, namelijk kleinschalige recreatie.
Foto: Sourav Mishra / Pexels

GOIRLE – Vanaf 1 augustus is het strand bij de Oostplas in Goirle afgesloten. Het strand en het grasveld erachter worden in gebruik genomen door er koeien op te laten grazen. Het college neemt deze maatregel naar eigen zeggen omdat de Oostplas bedoeld is voor recreatie op kleine schaal en om de overlast in het gebied te verminderen. Eerdere maatregelen hadden volgens de gemeente te weinig effect. Ook zou de veiligheid en hygiëne er niet meer zijn te waarborgen bij de drukte van nu.

Locoburgemeester Marijo Immink: “Het werd steeds drukker op het strand bij de Oostplas. Deze aantrekkingskracht hebben we onderschat. Het gebruik loopt uit de hand en past niet meer bij wat wij als college voor ogen hebben voor de plas, namelijk kleinschalige recreatie. Daarnaast kwamen de laatste tijd steeds meer klachten binnen. Reden voor ons om dit een halt toe te roepen. We begrijpen dat dit voor gebruikers een teleurstelling is, zeker met de steeds langere en hetere zomers en zeker in deze tijd.”

Recreatie op kleine schaal

Met name op warme dagen wordt intensief gebruik gemaakt van het strand en wordt er veel gezwommen. Dit zou niet meer passen binnen het huidige bestemmingsplan, recreatie op kleine schaal dus. Ook is Goirle als gemeente verantwoordelijk voor de hygiëne en veiligheid. Die zou alleen nog maar zijn te waarborgen als men investeert in extra maatregelen. En die gaan ze niet nemen omdat het gebruik van de plas volgens de gemeente een omvang aanneemt die niet meer past bij die kleine schaal.

Overlast

Het toegenomen gebruik brengt ook andere problemen met zich mee. Tijdens een inloopavond voor omwonenden werden zorgen geuit over de overlast rondom de plas. De laatste tijd kwamen ook meer klachten binnen. Een aantal maatregelen is getroffen om hieraan tegemoet te komen. Maar de warme dagen laatst laten volgens de gemeente zien dat die te weinig effect hebben.

Maatregelen

Om te ontmoedigen sluit de gemeente het strand af met hekken en zet men er koeien op. Men plaatst ook borden die aangeven dat het verboden is langs het water te liggen. Om de leefbaarheid van het gebied te verbeteren nemen ze nog meer maatregelen. Zo mag niemand zich meer tussen 22.00 uur en 6.00 uur ophouden in het gebied. Hier riskeert men anders een boete mee. En langs de Hoge Wal, tussen de Lage Wal en de Walhoeve, komt een stopverbod. Dit verbod geldt ook voor de berm.

Toekomst

Het gebied rond de plas wordt de komende jaren ontwikkeld. Recreatie bij de Oostplas en op het strand daar sluit de gemeente dan ook in de toekomst niet uit. Om die reden gaan ze op zoek naar wat er al dan niet mogelijk is en naar een juiste invulling. Terwijl ze voor de lange termijn nog alle opties open houden. Als de gemeente er dan toch intensieve recreatie toe zou staan, moet het wel goed geregeld zijn.

Kees-Luc Simons