Door Danielle, Rob, Maggie en Anne willen kinderen in Goirle weer naar de speeltuin

Rob, Danielle, Maggie en Anne bliezen nieuw leven in de Kerkstraat.

In de Kerkstraat in Goirle gonst het van opwinding en anticipatie terwijl een menigte buurtbewoners, jonge ouders en kinderen vol afwachting zich op een zaterdagochtend verzamelen. Want wat ooit een verwaarloosde speeltuin was, is, als je het de wijkbewoners vraagt, eindelijk een levendige ontmoetingsplek, compleet met een buurtpluktuin.

Het initiatief voor de transformatie kwam van een groep gedreven buurtbewoners, waaronder Danielle Donkers, Maggie van Kempen, Rob van Dijk en Anne Hausler. “Mijn kinderen roepen nu voor het eerst als ze thuiskomen: ‘Speeltuin, speeltuin!'”, vertelt Rob van Dijk, een van de initiatiefnemers, trots. De groeiende behoefte aan een fijne speel- en ontmoetingsplek werd duidelijk met de komst van de nieuwe wijk Van Besouw, die jonge gezinnen naar het dorp bracht. Dus sloeg gemeente Goirle de handen ineen met de buurt om dit te realiseren.

Provincie Noord-Brabant

Maar het was niet alleen een kwestie van goede wil; er moest ook geld op tafel komen. “Er was zo’n 4000 euro nodig vanuit de buurt om dit mogelijk te maken”, legt Danielle uit, terwijl ze lachend naar de menigte kijkt. “Maar dat lukte pas nadat we met z’n allen handtekeningen hadden verzameld om aan de wethouder te laten zien dat iedereen in de buurt het eens was met ons idee.” De crowdfunding bleek een groot succes, mede dankzij een gulle bijdrage van de Provincie Noord-Brabant van zo’n 2000 euro.

De nieuwe speeltuin is niet alleen een plek voor kinderen om te spelen en te ontdekken, maar ook een educatieve omgeving waar ze op een speelse manier kunnen leren over verschillende kruiden en planten in de buurtpluktuin. “Het is geweldig om te zien hoe ze al spelend ontdekken en leren”, zegt Maggie, terwijl ze wijst naar een groepje kinderen dat enthousiast rondrent over het zand.

Zwarte roodstaart

“Niet alleen mensen uit de buurt worden aangetrokken door de bloemen en kruiden, maar ook een speciale vogelsoort,” vertelt Rob terwijl hij wijst naar het dak van een van de huizen, waar hij eerder een nieuwsgierige zwarte roodstaart op zag landen. Voorheen voelde deze vogel zich niet thuis in de buurt van de oude textielfabriek, maar sinds de kiwiplanten, bloemsoorten en kruiden een plek opeisen in de Kerkstraat, samen met de bijbehorende insecten die in de grond kriebelen, heeft ook de zwarte roodstaart zijn plekje opnieuw gevonden in de wijk.

Edita Saakian