Groot gaslek in Rijen, bewoners mochten hun huis niet in

Foto: Jeroen Stuve/SQ Vision.

Tijdens graafwerkzaamheden in de straat Doornbos in Rijen ontstond een groot gaslek. Dat gebeurde rond kwart voor vijf. Bewoners kregen het dringende advies om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. De brandweer zette waterkanonnen in om te voorkomen dat het gas zich verder verspreidde.

Het gaslek betrof een hoofdgasleiding die gesprongen was. Daarnaast ontstond er ook een waterlekkage. De brandweer vermoedt dat het waterlek de oorzaak was van de gesprongen gasleiding, maar dit is nog niet met zekerheid vastgesteld.

Waterkanonnen

Vanwege de hoge gasconcentraties werd de brandweer gedwongen waterkanonnen in te zetten om te voorkomen dat het gas zich tussen de huizen zou verspreiden. Nadat de gasleiding werd afgesloten, kon de brandweer stoppen met vernevelen.

Bewoners van vijf huizen zaten tijdelijk zonder gas, en sommige huizen hadden ook geen water. Brabant Water deelde flessenwater uit in de buurt.

Rond kwart over zeven had de brandweer de situatie onder controle. Het water werd weggepompt zodat de waterleiding kon worden gerepareerd. Daarna kon Enexis beginnen met het herstellen van de gasleiding. Bewoners mochten rond die tijd weer hun huis in. Rond elf uur ’s avonds hadden de bewoners weer gas en water.

Edita Saakian