15e editie van Lenterit d’n Brooy: ‘Dag met een gouden randje’

Lenterit d’n Brooy wordt zondag 21 april voor de 15e keer georganiseerd: een jubileumeditie. Eigenaresse Yvonne Wirken heeft dit evenement overgenomen van haar inmiddels overleden vader.

De eerste Lenterit ontstond 15 jaar geleden met de vader van Yvonne en een klein groepje vrijwilligers. “Mijn vader was een oldtimer liefhebber. En dan met name van de brommer. Ze zijn een ritje gaan rijden met een aantal vrienden”, aldus Wirken. “Eerst was het een oldtimer rit, maar het is nu een lenterit geworden.” Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot iets groters. Vorig jaar kwamen er zo’n 500 mensen op af.

Iedereen op wielen

Deelnemers kunnen op allerlei manieren meedoen aan de rit. Zo is er de motoren en auto’s rit van 100 kilometer, bromfietsenrit van 60 kilometer en een toertocht van 60 en 100 kilometer. Nieuw dit jaar is de fietsrit van 30 kilometer. Deze is bestemd voor het hele gezin. “Er rijdt echt van alles op wielen rond. Vroeger draaide het echt om oldtimers, nu is het voor iedereen op wielen, om het zo maar te zeggen”, vertelt Wirken.

Het inschrijfbedrag wordt aan een goed doel geschonken. Dit jaar hebben ze gekozen voor Stichting ALS Nederland. “Elk jaar kiezen we weer een ander doel. Dit jaar is ALS omdat het zo in het nieuws is geweest. Ook vrienden van degene die het mee organiseren hebben daar mee te maken”, zo laat Wirken weten.

Dag met gouden randje

Ondanks dat haar vader er niet meer is, voelt het toch goed om de rit te blijven organiseren. “Ik wil het in stand houden en zijn vrienden ook. Zij zitten ook in de organisatie. Hij was altijd zo trots wanneer er weer een rit was georganiseerd”, aldus Wirken. Als hobby had hij een aantal oldtimers en brommers in bezit. “Hij was hartstikke trots dat hij er een evenementje van kon maken. Voor ons allemaal is het echt een dag met een gouden randje. Het feest heeft voor ons een extra betekenis”, vertelt Wirken.

De Lenterit begint zondag 21 april om 08.30 uur. In de middag om 15.00 uur komt coverband ‘Chasse Patate’ op om de dag feestelijk af te sluiten.

Vanessa Spaanderman