Nieuwe zwembad de Groene Wellen op z’n vroegst in 2027 realiteit

Foto: Recreatiebad de Groene Wellen

Goed nieuws voor liefhebbers van zwembad de Groene Wellen in Udenhout: er komt een geheel vernieuwd zwembad aan, en als alles volgens plan gaat, is het in 2027 klaar. Maar eerst moet de gemeenteraad op nog beslissen of ze jaarlijks 400.000 euro willen uittrekken voor dit project. Tijdens de bouw zal het zwembad waarschijnlijk één tot drie jaar dicht zijn.

Het gaat om een structurele investering van 400.000 euro voor de nieuwbouw, het beheer, onderhoud en exploitatie door het Sportbedrijf van de gemeente. De verwachte inkomsten uit kaartverkoop en horeca zijn al inbegrepen in dit bedrag. De gemeenteraad van Tilburg moet nog beslissen over deze investering.

Petitie

Dat is goed nieuws voor het actiecomité Groene Wellen. Zij dienden in september 2022 een petitie in om het zwembad te behouden, met meer dan 2000 handtekeningen. Het contract met de huidige exploitant loopt namelijk in april 2025 af, en het zwembad, gebouwd in de jaren 70, is eigenlijk gewoon oud en voldoet niet meer aan de onderhoudsnormen.

Er zijn vier scenario’s onderzocht voor de toekomst van het zwembad:

  1. Sluiting en sloop van het zwembad.
  2. Tijdelijke opknapbeurt om het zwembad drie jaar langer open te houden, gevolgd door sluiting en sloop (kosten: meer dan 700.000 euro).
  3. Grondige renovatie om het zwembad nog 25 jaar open te houden.
  4. Sloop en volledige nieuwbouw, met verduurzaming van het zwembad.

Het college van B&W heeft dus gekozen voor optie vier: totale vernieuwing en verduurzaming. Het nieuwe Groene Wellen zwembad moet een modern en duurzaam zwembad worden, geschikt voor alle doelgroepen. Er verandert verder weinig aan de grootte van het zwembad, want dat zou zorgen voor meer stikstofuitstoot. Wel komen misschien speelelementen zoals een springpark en betere faciliteiten voor banenzwemmers en recreatieve zwemmers. De prijzen blijven vergelijkbaar met die van andere gemeentelijke zwembaden.

Met de geplande vernieuwing en verduurzaming lijkt de toekomst van zwembad de Groene Wellen veiliggesteld. Als alles goed gaat, kan Udenhout in 2027 genieten van een modern en duurzaam zwembad.

LEES OOK:
Deze twee zwembaden in Tilburg zijn een maand dicht in de zomer

Edita Saakian