Zwijsengarage brandveilig: gemeente voldoet aan alle eisen van de brandweer

De Zwijsengarage vlakbij station Tilburg (foto: Omroep Tilburg)

De gemeente nam bij de bouw van de Zwijsengarage flink wat maatregelen voor de brandveiligheid. Lokaal Tilburg twijfelde hier eerder nog aan en stelde daarom vragen. Uit de antwoorden van het college blijkt dat de gemeente ‘alle aanbevelingen van de brandweer heeft overgenomen’.

Lokaal Tilburg stelde al vóór de bouw van de Zwijsengarage vragen en deed dat begin september dit jaar weer. De parkeerplaatsen met laadpunten bevinden zich namelijk op de eerste verdieping, terwijl uit eerder contact met de gemeente zou blijken dat ze op de begane grond zouden komen.

De gemeente geeft in de antwoorden op de nieuwe vragen aan dat dit een misverstand is. “Er zijn veel meer parkeerplaatsen met laadpunten nodig dan alleen die op de begane grond”, luidt het antwoord van het college. “De eerdere beantwoording kan de suggestie hebben gewekt dat alle oplaadpunten op de begane grond zouden worden geplaatst. Dit is destijds niet zo bedoeld.”

Andere maatregelen
De gemeente geeft aan uitvoerig overleg te hebben gehad met de brandweer. Ze gaat hierbij uit van de handreiking van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Alle maatregelen uit die handreiking zijn door de gemeente Tilburg overgenomen.

Er hangt een sprinklerinstallatie en bij brand of een brandmelding worden alle laadpunten automatisch uitgeschakeld. Wat ook automatisch gaat, is de melding naar de brandweer. Uit de antwoorden blijkt dat de gemeente alle aanbevelingen uit de handreiking van het NIPV heeft overgenomen. “De brandweer is tevreden met opvolgen van het advies”, antwoord het college op de vragen van Lokaal Tilburg.

Geen dompelbad
Wat niet aanwezig is, is een dompelbad. Elektrische accu’s blus je niet zomaar. Ze moeten langdurig worden gekoeld. Zo’n bad is niet aanwezig. Wel zijn er twee droge blusleidingen. Hiermee kan water vanaf het straatniveau naar hogere etages worden gepompt.

Ook de trap is veilig genoeg. Hierover zegt de gemeente: “De trappenhuizen zijn brand- en rookwerend afgeschermd van de parkeervloeren en hierdoor komt men niet in aanraking met rook bij een brand in de garage. Men heeft voldoende tijd om veilig te kunnen vluchten bij brand op het parkeerdek.”

LEES OOK:
Lokaal Tilburg twijfelt aan brandveiligheid Zwijsengarage
De ‘Roestbak’ is officieel geopend

Pieter Soethout