Lokaal Tilburg twijfelt aan brandveiligheid Zwijsengarage

De Zwijsengarage vlakbij station Tilburg (foto: Omroep Tilburg)

Lokaal Tilburg stelde – net als twee jaar geleden – vragen over de brandveiligheid van de Zwijsengarage. De garage heeft een groot aantal laadpunten voor elektrische auto’s. Nu blijkt dat de gemeente niet alle brandveiligheidsmaatregelen voor het opladen van elektrische auto’s nam.

Nog voordat de parkeergarage gebouwd werd, stelde Lokaal Tilburg al vragen over de brandveiligheid: “Voor Tilburgse begrippen komt er een groot aantal laadpunten voor elektrische auto’s in de garage. Komen deze laadpunten inderdaad dichtbij de uitgang, zijn de laadpunten goed en snel bereikbaar voor de brandweer en wordt voldaan aan alle overige maatregelen conform de publicatie van ‘Brandweer Nederland’?”

Verschillende maatregelen
Het antwoord daarop van de gemeente was luid en duidelijk. “Ja, er zal worden voldaan aan deze maatregelen in overleg met de brandweer. De parkeergarage Zwijsen zal worden voorzien van een watermist-systeem.”

De nieuwe parkeergarage – met bijnaam ‘De Roestbak’ – werd begin mei geopend en Lokaal Tilburg ging er onlangs naartoe. Toen bleek dat de oplaadpunten allemaal op de eerste verdieping zitten en niet, zoals eerder door de gemeente aangegeven, op de begane grond. Ook trekt de partij in twijfel of de laadpunten bij een eventuele brand bereikbaar zijn voor de brandweer.

Groot risico
Wanneer een batterij van een elektrische auto in brand vliegt, blus je die niet zomaar. Er moet langdurig gekoeld worden of het brandend voertuig moet volledig ondergedompeld worden in water. “Er is wel een sprinklerinstallatie en dat alleen is niet voldoende”, stelt Van Aarle. “We hebben bijvoorbeeld geen dompelbad kunnen ontdekken.”

Van Aarle vindt het toch wel belangrijk de brandveiligheid van de Zwijsengarage aan te kaarten. “Je praat wel over de veiligheid van onze inwoners. Als er iets mis gaat, is het risico aanwezig dat het ernstig fout gaat.”

De fractievoorzitter van Lokaal Tilburg kijkt uit naar de antwoorden van het college over de brandveiligheid van de Zwijsengarage. “We gaan ervan uit dat het allemaal in goed overleg met de brandweer gegaan is. Daar horen wij dan ook graag de onderbouwing van.”

LEES OOK:
De ‘Roestbak’ is officieel geopend

Pieter Soethout