Zon Op Je Dak project stopt ermee, tien miljoen euro uitgeleend

Zonnepanelen op een schuin aflopend dak (foto: Gemeente Tilburg)

Het college geeft in een brief aan de gemeenteraad aan dat binnenkort gestopt wordt met het project Zon Op Je Dak. Het geld dat hiervoor gereserveerd is, raakt binnenkort op door de grote hoeveelheid aanmeldingen. De gemeente verwacht uiteindelijk zo’n 1.500 huishoudens van zonnepanelen te kunnen voorzien.

Tot aan vrijdag 18 november kunnen inwoners zich inschrijven voor het project. Zon Op Je Dak is een regeling van de gemeente waar mensen tegen gunstige voorwaarden zonnepanelen kunnen laten plaatsen. Zo kon je al het geld lenen tegen 0,75 procent rente. Het project startte in januari van 2021. Aanmelden is vanaf 18 november niet meer mogelijk, omdat het geld dat hiervoor klaar stond, op is. In totaal leenden Tilburgse inwoners bijna tien miljoen euro.

Iedereen helpen
De inschrijving sluit binnenkort, omdat de gemeente ernaar streeft iedereen die zich aanmeldt te helpen. Nadat duidelijk is hoeveel mensen zich hebben aangemeld en wie van hen het proces afmaakt, wordt duidelijk hoeveel geld er precies uitgegeven is. De gemeente hoopt dit in februari 2023 te weten. Mocht er daarna toch nog wat geld overblijven dan opent de gemeente de inschrijving weer.

De gemeente verlengt het project niet. Dit werd duidelijk na intensief overleg met de huidige leverancier. De gemeente kon niet akkoord gaan met de minimale voorwaarden van de leverancier en daardoor zat er niets anders op dan het project stopzetten. Volgens een woordvoerder van de gemeente kun je stellen dat het project ‘wegens overweldigend succes niet zal worden verlengd’.

Alternatieven
Als het project stopt, kunnen de inwoners van Tilburg kiezen voor een aantal alternatieven. Zo financiert het Nationaal Warmtefonds zonnepanelen. Mensen met een lager inkomen kunnen sinds 1 november een renteloze lening krijgen. Ook start de gemeente in het begin van 2023 met TilburgVerduurzaamT. Hierin zit niet alleen isolatie opgenomen, maar ook het plaatsen van zonnepanelen.

Bijna vijf keer meer
Ook de afgelopen jaren plaatsten Tilburgers flink wat zonnepanelen. Een onderzoek van Zonneplan op basis van CBS cijfers toont aan dat het aantal zonnepanelen sinds 2016 bijna vijf keer hoger is. Dat betekent er gemiddeld 1,33 zonnepanelen per huishouden op de Tilburgse daken liggen, terwijl dit aantal in 2016 nog 0,28 was.

Pieter Soethout