Memes, onschuldig vermaak of propagandamiddel?

Memes. Veel mensen kunnen er geen genoeg van krijgen. Leuke plaatjes of filmpjes met grappige teksten die vooral veel gedeeld worden. Maar zijn memes wel zo onschuldig als ze lijken? Die vraag wordt dinsdagavond bij Tilburg University beantwoord door dr. Piia Varis van het Department of Culture Studies. Zij geeft een lezing over deze vorm…

Memes. Veel mensen kunnen er geen genoeg van krijgen. Leuke plaatjes of filmpjes met grappige teksten die vooral veel gedeeld worden. Maar zijn memes wel zo onschuldig als ze lijken? Die vraag wordt dinsdagavond bij Tilburg University beantwoord door dr. Piia Varis van het Department of Culture Studies. Zij geeft een lezing over deze vorm van online communicatie.

De online grapjes worden namelijk niet alleen gemaakt door fanatieke beeldbewerkers die erop uit zijn om zoveel mogelijk mensen te vermaken. Memes worden veel gedeeld en zijn daarmee een krachtig communicatiemiddel. Bedrijven en politici zijn daar inmiddels ook achter gekomen en maken er dankbaar gebruik van. Het kan dus zo zijn dat een meme op het eerste gezicht een onschuldig grapje lijkt, maar eigenlijk jouw mening over een bepaald onderwerp probeert te beïnvloeden.

Omroep Tilburg