Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Zico Soree scoort twee keer bij rentree en timmert aan de weg bij Willem II

Zico Soree op het jeugdcomplex bij Willem II (foto: Pieter Soethout/Omroep Tilburg)

Zico Soree kwam begin 2023 over van PEC Zwolle en scoorde regelmatig bij Willem II O21. In de voorbereiding van dit seizoen sloot hij aan bij het eerste, maar een blessure zorgde ervoor dat hij maanden uit de roulatie was. Nu werkt hij aan zijn terugkeer en stond hij afgelopen weekend weer voor het eerst in de basis. Niet onverdienstelijk, want hij scoorde meteen twee keer.

De 20-jarige Zico kwam in januari over van PEC Zwolle, want hij wilde meer kans op speeltijd. “Bij Zwolle had ik niet heel veel perspectief. Er was erg veel concurrentie op mijn positie en er kwamen jongens terug uit het eerste. Ik heb er lang over nagedacht, maar ik heb toch gekozen om te kijken of ik ergens anders meer kans had op speelminuten. Dat was toen extra belangrijk, want ik was in beeld bij Indonesië O20.”

Beschadigde zenuw
De spits draaide de volledige voorbereiding mee met het eerste en kwam ook een aantal keer tot scoren. Totdat het vlak voor de start van de KKD mis ging. “In een van de laatste oefenwedstrijden kreeg ik een knie op mijn onderbeen. Het leek eerst een beetje op een ijsbeentje, maar er was toch meer aan de hand. Er bleek een zenuw beschadigd te zijn”, vertelt Zico. “Daardoor zat er ook vocht in mijn bot.”

In eerste instantie dacht de aanvaller er binnen een paar weken weer te staan. “Uiteindelijk heb ik bijna drie maanden aan de kant gestaan.” Vooral de laatste periode omschrijft Zico als zwaar. “Toen ik weer het een en ander mocht gaan doen, werd het moeilijk. Ik was mijn wedstrijdritme kwijt en ook mijn balgevoel was minder. Gelukkig krijg gelukkig de tijd, maar ik vind het lastig. Ik ben een topsporter en eis het maximale van mezelf.”

Ook bij zijn terugkeer afgelopen weekend zag Zico veel verbeterpunten. “Ik vond mezelf niet goed spelen, ook al maakte ik twee doelpunten. Dat is altijd lekker, want als spits word je daarop afgerekend. Scoren is lekker en het geeft vertrouwen, maar toch zit er meer in.”

Aanhaken bij het eerste
Na zijn blessure sloot de 20-jarige aanvaller weer aan bij de O21 van Willem II. Maar hij kijkt ook vooruit. “Mijn ambitie is wel om weer aan te haken bij het eerste. Ik denk dat dat geen geheim hoeft te zijn. Maar dat komt allemaal nog wel. Ik ga van mijn eigen kwaliteiten uit, werk hard en probeer mijn doelpunten te maken. Geduld is daarin erg belangrijk, hoe moeilijk het ook is. Het belangrijkste is dat ik me gewoon door ontwikkel.”

Als Zico net wat verder kijkt, heeft hij een duidelijk doel voor ogen. “Uiteindelijk wil ik gewoon het betaald voetbal halen. Daar droomde ik als kleine jongen al van. Ik hoop dat dat hier in Tilburg is. Ik hoef hier voor geen goud weg.” Toch blijft de jonge aanvaller realistisch. “Ik ben er nog niet. Dat is iets wat ik altijd tegen mezelf blijf zeggen. Er zijn nog zoveel stappen te zetten, voordat ik daar ben en vooral ook blijf.”

LEES OOK:
Pieter speelt al negen jaar bij Willem II: ‘Wil ooit het eerste halen’
Tijn lag er een jaar uit maar nu is hij terug bij Willem II O21
Khaled en Elias bezorgen Willem II in blessuretijd de overwinning

Pieter Soethout