Pieter speelt al negen jaar bij Willem II: ‘Wil ooit het eerste halen’

Pieter van Maarschalkerwaard op het trainingscomplex van Willem II (foto: Omroep Tilburg)

Pieter van Maarschalkerwaard zat afgelopen weekend eigenlijk op de bank bij Willem II O21, maar door het uitvallen van Khaled Razak moest hij toch vanaf het begin aan de bak. Hij speelde een sterke wedstrijd, gaf de assist voor de 1-0 en zag zijn team de zege over de streep trekken.

De 18-jarige Pieter is een échte Tilburger. Hij speelt al negen jaar in de jeugdopleiding van Willem II. Zijn droom is dan ook simpel: ooit doorbreken bij het eerste van de Tricolores en daar een vaste basisspeler worden. Totdat het zover is, is hij in ieder geval bij alle wedstrijden van Willem II te vinden.

Zijn hele leven draait om voetbal. Wanneer hij het niet zelf doet, kijkt hij ernaar in het stadion of op tv. Toch heeft hij daarnaast nog tijd nodig voor iets anders belangrijks in zijn leven. “Ik doe naast het voetbal nog een HBO-studie hier bij Fontys in Tilburg. Dat vind ik ook erg belangrijk. Ik heb eerder al op het topsportcollege gezeten om voetbal met school te combineren. Want sinds ik voor het eerst een bal aanraakte, vind ik dit het allerleukste wat er is.”

Niet altijd makkelijk
Dit jaar speelt Pieter niet alle wedstrijden en dat is hem niet heel vaak overkomen. “Het is wel moeilijk als je op de bank zit. Toch probeer je er het beste van te maken.” Het lijkt voor de speler van Willem II O21 een kwestie van de knop omzetten. “Je kunt er toch niets meer aan veranderen. Als ik inval en ik doe het goed, krijg ik de volgende keer misschien wel de kans vanaf het begin.”

De aanvallende middenvelder omschrijft zichzelf als technisch en goed aan de bal. Vorig jaar speelde hij nog voor de O18 en dat is nog wel even wennen. “Vooral fysiek is het even aanpassen aan het niveau. Ook gaat de bal net weer even wat sneller rond dan vorig jaar. Maar ik denk wel dat ik er inmiddels in mee kan.”

Basis, assist, overwinning
Dat hij mee kan in het niveau, blijkt wel uit de wedstrijd tegen Telstar. Eigenlijk begon hij op de bank, maar door het uitvallen van Khaled Razak, moest hij ineens rechtsbuiten spelen. “Ik heb wel vaker in de aanval gespeeld, ook al is het niet mijn favoriete positie. Ik kan me gelukkig redelijk aanpassen en ik heb mijn taken uitgevoerd op rechtsbuiten.”

En dat ging best goed, want Pieter geeft al vrij vroeg in de wedstrijd een assist. “De tegenstander kreeg een ingooi. Toevallig hadden we daar een paar dagen eerder op getraind. Zodra zij de bal teruggooien, zetten we vol druk. De centrale verdediger van Telstar kreeg de bal, ik zette druk en pakte de bal af. Toen ik voor de goal keek, stond Naïm Matoug helemaal vrij en kon hij scoren.”

Beide benen op de grond
De O21 van de Tricolores heeft nu vier keer op rij gewonnen en staat bovenaan in de competitie. De doelstelling is, ook voor Pieter, duidelijk. “Kampioen worden”, zegt hij stellig. “Dat moet echt gewoon.” En die vier overwinningen op een rij zeggen nog helemaal niets volgens de Tilburger. “We moeten gewoon met beide benen op de grond blijven. Iedere zaterdag is weer een kans op drie punten.”

Willem II O21 speelt zaterdagmiddag om 15:00 thuis tegen FC Den Bosch O21.

Pieter Soethout