Bewoners bij omgeving Wandelbos krijgen gratis een ‘beter’ huis

De gemeente gaat aankomende zomer beginnen met het verduurzamen van 101 koopwoningen bij omgeving Wandelbos. De bewoners van die huizen hoeven zelf niks te doen en niks te betalen. De bewoners worden bovendien geholpen met het papierwerk voor de subsidieaanvraag.

De gemeente wil met dit project de aangewezen woningen duurzamer en energiezuiniger maken. De bedoeling is dat de koopwoningen van energielabel D,E,F en G naar energielabel B+ gaan. Daarmee bespaart de eigenaar van de woning kosten op de energierekening en wordt energiearmoede tegengegaan.

Volgens de gemeente is bij die omgeving sprake van problemen en achterstanden op het gebied van onderwijs, werk, veiligheid en wonen. Om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren heeft de gemeente een subsidieaanvraag gedaan bij het rijk. Gemeenten kunnen met geld uit dit fonds huizen in bepaalde kwetsbare gebieden en kwalitatief slechte huizen verduurzamen.

Volkshuisvestingsfonds
Het gaat om de woningen aan de Anijshof, Bieslookweg, Gentiaanlaan, Heemsthof, Hoflaan, Ijskruidlaan, Lepelkruidhof, Melisseweg, Selderhof, Wijnruitweg, en het Zuringhof. In totaal gaat het om 101 woningen. De gemeente heeft enige tijd geleden een aanvraag gedaan voor de landelijke subsidieregeling “Volkshuisvestingsfonds”.

Het rijk heeft besloten dat de subsidie tot nu toe alleen voor de woningen bij de wijk Wandelbos is. Dat betekent automatisch dat de gemeente dat geld niet aan andere postcodegebieden mag besteden.

Elf miljoen
Bij de subsidieaanvraag kunnen eigenaren aangeven wat er nodig is in hun woning. Zo kan bijvoorbeeld het glas worden vervangen en isolatie en elektra worden aangebracht. Bij het invullen van die aanvraag kunnen ze hulp krijgen.

De kosten van deze regeling worden voor het grootste gedeelte gedekt door de landelijke subsidieregeling. Die kosten komen neer op ongeveer 11 miljoen euro. De eigenaren hoeven zelf niks te betalen. Aankomende zomer begint de eerste fase van deze aanpak.

Edita Saakian