Willem II verliest met 1-3 van Groningen, vizier kan op promotie

Willem II trad dinsdagavond in een regenachtig Koning Willem II stadion in de tweede ronde van de KNVB beker aan tegen FC Groningen. Na een vroege achterstand en een gelijkmaker in de tweede helft, scoort Groningen nog twee keer. Toch is het publiek in Tilburg goedgezind. De KingSide scandeerde: ‘wij staan bovenaan, wij staan bovenaan’.

Met jonge talenten Razak en Lachkar in de basis trapt Willem II iets na negen uur ‘s avonds af tegen FC Groningen. Al na drie minuten is Groningen gevaarlijk via een afstandsschot van Valente, maar Van den Berg redt uitstekend. Daarna heeft Willem II regelmatig de bal, maar komt niet vaak van de eigen helft.

Groningen op voorsprong
Zo kabbelt de wedstrijd de eerste twintig minuten voort en volgen er geen grote kansen. Totdat de bal in de 21e minuut wederom voor de voeten van Luciano Valente belandt. De middenvelder aarzelt niet en laat Van den Berg ditmaal kansloos, waardoor Groningen op een 1-0 voorsprong komt.

Daarna is het de beurt aan Willem II om de druk op de tegenstander op te voeren. Dit proberen de Tricolores vooral via de rechterkant, waar St. Jago, Razak en Svensson proberen een gat in de Groningse defensie te vinden. Tot grote kansen leidt dit vervolgens niet, omdat Willem II regelmatig slordig met het balbezit omgaat. Gevolg hiervan is een druk coachende Maes, die zijn spelers naar voren probeert te schreeuwen.

Lichtpuntje Razak
Hoewel het niet soepel loopt, is de pas 18-jarige Razak een lichtpuntje. Hij lijkt de zenuwen van de eerste minuten inmiddels aardig van zich af te hebben geschud en hij neemt de ploeg met zijn frivoliteit en acties aan de hand.

Tot een Tilburgs doelpunt leidt dit in de eerste helft niet. Op een buitenspelmoment in de 37e minuut na, krijgt Willem II eigenlijk geen kansen. De mannen van Peter Maes zullen in de tweede helft uit een ander vaatje moeten tappen.

Willem II spelers zoeken de kleedkamer op bij een 0-1 ruststand (foto: Omroep Tilburg)

Publiek erachter
Meteen nadat scheidsrechter Bas Nijhuis voor de start van de tweede helft fluit, laat de KingSide van zich horen. Na zo’n twee minuten komt Razak door aan de rechterkant, maar na een flinke rush verliest hij de controle over de bal. Hierdoor komt de jonge buitenspeler niet tot een schot.

Onder luid gezang van de harde kern wordt Willem II sterker en dit leidt tot een kans in de 51e minuut. Na de opening van Lachkar op Van Berkel krijgt Hilterman de bal. Hij kapt en draait en haalt uit met links, maar zijn poging is recht op keeper Jurjus af. Na die grote kans voor Willem II krijgt Groningen kort na elkaar twee flinke kansen. De eerste gaat recht op Van den Berg af en de tweede schiet rakelings langs het doel.

Ingrijpen Maes
Na 55 minuten heeft de Belgische oefenmeester genoeg gezien en wisselt hij drie keer. Bokila, De Leeuw en Schouten komen in de ploeg voor St. Jago, Hilterman en Svensson. Of het aan de wissels ligt of niet maakt niet uit, want meteen na het ingrijpen van Maes komt Willem II op een 1-1 gelijke stand door een doelpunt van Jesse Bosch. De middenvelder zet goed door en maakt één op één met de keeper geen fout.

Peter Maes laat er geen gras over groeien en wisselt drie keer (foto: Omroep Tilburg)

Kolkend Koning Willem II stadion
Na het doelpunt gaat het publiek er nog maar eens extra achter staan. Toch is het Groningen dat gevaarlijk wordt. Na een goede steekbal is Behounek net te laat, maar zijn overtreding was net buiten het strafschopgebied. De vrije trap gaat vervolgens naast.

Daarna wordt Willem II weer sterker. De ploeg zet druk en verovert de bal op de helft van Groningen. Lachkar stoomt op en heeft aan twee kanten afspeelmogelijkheden, maar gaat voor eigen succes. Hij schiet de bal een meter naast tot woede van de Belgische oefenmeester van de Tricolores.

De trainer laat vervolgens zien dat hij ook vandaag wil winnen. Ondanks de pot tegen aartsrivaal NAC van aankomende vrijdagavond brengt hij Meerveld binnen de lijnen voor Verreth. Dat willen winnen, geldt niet alleen voor Willem II, want ook FC Groningen blijft druk naar voren uitoefenen. Dit leidt tot een kopkans voor verdediger Peersman, maar hij mikt naast.

De KingSide blijft de hele wedstrijd achter de Tricolores staan (foto: Omroep Tilburg)

Terug bij af
Maes laat er geen gras over groeien, want in de 73e minuut wisselt hij al voor de vijfde keer. Sigurgeirsson komt erin voor Niels van Berkel. Toch mag dit niet baten, want door een knal van afstand van Duarte komen de Groningers twee minuten later op een 1-2 voorsprong.

Ondanks het tegendoelpunt blijft het publiek vol achter de Tricolores staan. Enkele minuten later krijgt Bosch dé kans op zijn tweede treffer, maar hij krijgt de strakke voorzet van Sigurgeirsson niet tussen de palen.

Penalty Groningen
Met nog zo’n tien minuten op de klok begint Willem II voorzichtig aan een slotoffensief. Toch is het Groningen dat aan het langste eind trekt. In de 84e minuut wijst Nijhuis naar de stip. De penalty wordt binnengeschoten door Postema.

Postema benut zijn strafschop (foto: Omroep Tilburg)

Ondanks de 1-3 achterstand scandeert het publiek ‘wij staan bovenaan, wij staan bovenaan’ in de richting van het Groningse uitpubliek. Tot een doelpunt van de Tricolores komt het niet meer, waardoor de wedstrijd in de tweede ronde van de KNVB beker met 1-3 verloren gaat. Maes kan zijn mannen gaan klaarstomen voor de wedstrijd tegen NAC Breda van aanstaande vrijdag.