Manager van het Spoorpark: ‘We leggen nu de basis voor een gezonde grasmat’

Waar het Spoorpark in de zomer nog vol zat met picknickende gezinnen en barbecueënde jongeren, is dat nu wel anders. Van de groene grasmat is nog weinig over, want de bodem bevat grote stukken steen en moet worden gezeefd. “We leggen nu de basis voor een gezonde grasmat over een paar jaar”, vertelt Sophie Peters, parkmanager van het Spoorpark.

Grote graafmachines en een paar vrachtwagens rijden af en aan op de plek waar afgelopen zomer nog de grasmat van het Spoorpark lag. “We zijn nu bezig met het tweede gedeelte. Er wordt een halve meter afgegraven en die grond wordt gezeefd”, vertelt Peters.

Slechte grond
Toen het park werd aangelegd, werd grond gebruikt met daarin verschillende stukken gesteente. “Het was toen nog niet zo duidelijk dat die grond zo slecht was. Je kunt dan nog van alles proberen om er wel een sterke grasmat van te maken, maar we kregen andere adviezen. Om in de toekomst een sterk grasveld te hebben, moesten we de grond eronder vervangen.”

Wanneer dit niet gedaan wordt, ontstaan er problemen. “We konden het gras nooit zo goed bewerken”, benadrukt de parkmanager. “Als je een stevige grasmat wil hebben, moet je dit vanaf de bovenkant kunnen beluchten en doorzaaien. Daarom hebben we besloten de hele grasmat te vernieuwen.” Door dit grote onderhoud te plegen, hoopt de parkmanager de komende jaren te gaan werken aan een sterke grasmat.

Herstellend vermogen
Ook volgend jaar zijn er weer verschillende evenementen in het park. “We zijn een park in het midden van de stad en willen hier ook ruimte aan bieden”, geeft Peters aan. “Daarom is het nog belangrijker dat we ons grasveld op orde hebben. Het gaat echt niet zo zijn dat we straks niet meer zien dat er een evenement geweest is. Maar het herstellende vermogen van de grasmat wordt wel steeds iets beter. Daar gaat het eigenlijk om.”

Naast het onderhoud aan de grasmat zijn er nog andere plannen. “We hebben vanaf het begin af aan opmerkingen gekregen dat we maar weinig bomen hebben en al helemaal dat er maar weinig schaduw is. Daarom gaan we plekken aanwijzen waar nog extra bomen kunnen komen. Nu we toch zo lekker bezig zijn met graven, is dat een goed moment om bomen te planten.” Er zijn al vier bomen bij het T-huis geplant en er komen nog vier bomen bij het Waterplein.

Snel klaar
De werkzaamheden hadden eigenlijk meteen na Circolo moeten beginnen, maar alle regen stond dit in de weg. “Als alles volgens planning gaat, zijn de grondwerkzaamheden volgende week al klaar. De laatste bomen worden dan in de eerste helft van januari geplant.”

Pieter Soethout