Willem II gestaakt: ‘Een kleine groep verpest het voor een grote groep’

Willem II en NAC streden zondagmiddag om de drie punten in het Koning Willem II stadion (foto: Omroep Tilburg)

Voor veel mensen moest afgelopen zondag een prachtige voetbalmiddag worden, maar het bleek een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Brabantse derby te worden. Het voetbalniveau vanuit Tilburgse kant was bedroevend en de sommige supporters lieten zich al helemaal van hun slechtste kant zien.

Willem II was totaal niet opgewassen tegen NAC. Al snel kwamen de Tricolores 0-1 achter en na een half uur scoorden de Bredanaars hun tweede. Tijdens het juichen gooiden sommige Willem II supporters bekers op het veld. Dit was voor scheidsrechter Van de Graaf reden om de spelers naar binnen te sturen

Na een pauze van ongeveer een kwartier werd er weer gevoetbald.  Maar vlak na rust ging het weer mis. NAC scoorde een derde goal en toen belandde er zelfs vuurwerk op het veld. Na uitvoerig overleg kreeg het publiek de mededeling dat de wedstrijd van Willem II definitief gestaakt werd.

Kleine groep verpest het
Willem II verkocht het stadion voor de derby tegen NAC helemaal uit. Al die fans werden niet op 90, maar op 53 minuten voetbal getrakteerd. En dat is erg jammer, vindt ook fractievoorzitter van de PvdA Stefan Jansen. “Toeschouwers en voetballers verdienen een fijne en veilige omgeving. Eerstverantwoordelijke daarvoor is Willem II als eigenaar en beheerder van het stadion. Het is de vraag of er meer kan gebeuren dan dat er nu gebeurt om de veiligheid te garanderen. Het staken van de wedstrijd is te begrijpen, maar wel heel onwenselijk voor al die supporters die niks fout doen.”

Daar sluit Niels van Stappershoef van de VVD zich bij aan. “Het is vervelend dat een kleine groep supporters het verpest voor de overgrote meerderheid. We moeten zorgen dat we de personen die zich misdragen hebben pakken en hard straffen. Alleen op die manier kunnen we er voor zorgen dat 14.000 Tilburgers ongestoord kunnen genieten van een mooie avond of middag Willem II.”

Reactie burgemeester
Ook burgemeester Weterings spreekt zijn ongenoegen uit. Zijn woordvoerster laat weten dat hij er ‘stevig van baalt’. “Een kleine groep mensen heeft het voor een grote groep mensen verpest”, geeft ze aan. “Het was een mooie zonnige dag om lekker met je gezin naar het stadion te gaan. Dat is echt anders gelopen.”

De betrokken partijen moeten stappen ondernemen. “Op korte termijn gaat de politie kijken of ze op basis van beelden mensen kan aanhouden.” Op lange termijn is het lastiger. “We gaan overleggen met de politie en uiteraard met Breda voor de return. De vraag is: wat kunnen we en wat staat ons nog te doen?”

LEES OOK:
Willem II – NAC: 0-3 achter en wedstrijd gestaakt
Willem II en NAC spelen restant van wedstrijd uit zonder publiek

Pieter Soethout