Floor vist helaas achter het net: ‘Teleurgesteld maar met goed gevoel voor toekomst’

Floor Verhoeven met een van haar gevangen vissen (foto: Floor Verhoeven)

Floor Verhoeven deed afgelopen weekend mee aan het WK Dobbervissen. De Oisterwijkse deed het minder dan twee jaar geleden, want toen werd ze wereldkampioen. Dit keer ging het helaas wat minder goed.

Het wereldkampioenschap dobbervissen vond dit jaar plaats in Servië. En dat was pittig, vertelt Floor. “Het was een hele intensieve week. We waren er al op maandag om eerst vijf dagen te trainen. Op zaterdag en zondag was het tijd voor de wedstrijd.” Het vissen in Servië lijkt op het vissen in Nederland, maar er was wel één groot verschil.

Enorme hitte
Het was namelijk verschrikkelijk warm in Servië. 30 graden in de ochtend en daar kwamen ’s middags nog eens 10 graden bij. “Toch gingen de trainingsdagen eigenlijk hartstikke goed. We hadden het idee dat we het prima voor elkaar hadden.” Totdat het weer omsloeg en de luchtdruk zakte op zaterdag. “Veranderend weer blijkt funest te zijn voor de visserij.”

Floor geeft aan dat ieder land op een andere manier vist. “Wij vissen op blieken en die zijn wat groter. We kregen nauwelijks aanbeet, terwijl de andere teams op alvers visten. Die zijn kleiner, maar ze vingen er soms wel zes per minuut. Dat tikt toch aan.”

Tegenvaller op zaterdag
De eerste dag viel qua vangst dus ontzettend tegen. Het Nederlandse team haalde toen slechts de twaalfde plaats. De dag daarna ging het weer een stuk beter en werd de tweede score behaald. Wanneer je deze scores bij elkaar optelt, betekent dat het Nederlandse team uiteindelijk zevende werd op het WK Dobbervissen. “Met de tweede plek op de tweede dag waren we heel erg blij, maar daardoor balen we nog meer van die eerste dag. Wellicht hadden we ook over moeten gaan op de kleinere alvers.”

Floor vindt dat je vissen voor een groot deel als vaardigheid kunt zien, al komt er altijd een beetje geluk bij kijken. “Bepaalde landen zijn goed in het vissen op de kleinere vissen en wij zijn beter in de grotere. Wanneer het weer dan zo omslaat, heb je dat niet in de hand. Het blijft de natuur en dus zijn er altijd dingen waar je geen invloed op hebt.”

Meer trainen
De Oisterwijkse weet ook wat er volgend jaar anders moet. “We moeten meer trainen op kleinere vissen, want we zijn absoluut niet kansloos. Zelfs als we de helft vangen van wat de toplanden vangen, maken we nog gewoon kans om te winnen. Dit keer kwamen de grote vissen gewoon echt niet.”

De wereldkampioen van 2021 blijft toch hoopvol voor de toekomst. “Het is teleurstellend dat het zo eindig, maar ik heb een goed gevoel voor de toekomst.”

Pieter Soethout