Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

‘Willem & Willem’ naast elkaar in burgemeesterskantoor

Tilburg – Met het ophangen van een historisch werk van de schilder Jan van Dijk, hangen er nu niet één, maar twee prenten van een vorstelijk onthaal op het kantoor van de Tilburgse burgemeester Theo Weterings.

Het ene beeld is opgehangen toen Weterings zijn intrek nam in het tijdelijke stadskantoor aan de Spoorlaan. “Want,” zo vond Weterings, “een burgemeester die door de Kroon wordt benoemd, hoort ook een portret van de koning op zijn kantoor te hebben hangen.”

En zo geschiedde. In plaats van een staatsieportret werd gekozen voor een foto van het bezoek van de koning aan Tilburg, tijdens Koningsdag vorig jaar. Een eigentijdse foto waarop de koning op eigentijdse wijze het volk begroet: Willem-Alexander geeft een ‘boks’ aan een rapper die op dat moment optreedt.

En daar hangt nu een historisch werk naast. Op het schilderij is het bezoek van koning Willem II afgebeeld, net na het begin van zijn regeerperiode. Op de achtergrond goed de contouren van de Zomerstraat en de Pauluskerk.

Beide portretten hangen nu in het tijdelijke kantoor van de burgemeester in Stadskantoor 6 aan de Spoorlaan. Wanneer de burgemeester verhuist naar het gerenoveerde Stadskantoor 1 in de binnenstad, zullen beide lijsten meeverhuizen, zo verzekerde Weterings.

[mh_media type=video]

Omroep Tilburg