Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Rampoefening: helikopters botsen en storten neer

Gilze en Rijen – Twee helikopters die midden in de lucht met elkaar in botsing zijn gekomen, zijn neergestort. Dat was het scenario dat de deelnemers aan de rampoefening van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant woensdagmiddag voor hun kiezen kregen.

Bij de oefening, die werd gehouden in samenwerking met onder andere het Defensie Helikopter Commando en de gemeente Gilze en Rijen, werd gesimuleerd hoe één van de helikopters was gecrasht op de luchtmachtbasis, terwijl een andere helikopter was neergekomen op een aangrenzend bedrijventerrein.

Rookmachines, nepvuur en een aantal acteurs die slachtoffer speelden, moesten ervoor zorgen dat de oefening zo realistisch mogelijk was. Het scenario voor de ramp werd dan ook tot het begin van de oefening geheim gehouden voor alle deelnemers.

De rampoefening vond plaats om te testen of de Veiligheidsregio en alle bijbehorende hulp- en calamiteitendiensten voldoende voorbereid zijn op calamiteiten. Externe waarnemers zullen de oefening beoordelen, zodat er naderhand uitgebreid geëvalueerd kan worden.

[mh_media type=video]

Omroep Tilburg