Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Wie is hier nu een ware ‘Florence Nightingale’ en verdient de Gouwe Peerke 2020?

Voorzitter Aziza Aboulkacem van Stichting Peerke Donders die de Gouwe Peerke uitreikt: “Het zorgen voor zieken sluit aan op ‘de zeven werken van barmhartigheid’ die de rode draad vormden in het leven van Peerke Donders.”
Foto: Anna Shvets / Pexels

TILBURG – Stichting Peerke Donders nodigt iedereen uit om een persoon of organisatie uit het gebied 013 (dus Tilburg en omliggende dorpen) aan te dragen voor de nominatie voor de titel Gouwe Peerke 2020. Zoals elk jaar staat er een thema centraal en valt er naast een onderscheiding ook een aardig geldbedrag te winnen. De verkiezing sluit dit jaar aan op de actuele situatie in de wereld, met name als gevolg van corona. Als thema is dus gekozen: ‘de zieken verzorgen’.

Voorzitter Aziza Aboulkacem die de Gouwe Peerke uit gaat reiken: “Het zorgen voor zieken sluit direct aan op ‘de zeven werken van barmhartigheid’ die de rode draad vormden in het leven van Peerke Donders. Peerke droeg ze niet alleen uit, maar handelde er zelf ook naar. We hopen op mooie inzendingen van regionale initiatieven die op enige wijze hebben bijgedragen aan de mentale en fysieke gezondheid, het welzijn, verzorgen en opkomen voor mensen of die op enige wijze getroffen zijn door het coronavirus.”

Wisselbokaal en cheque

De verkiezing van het Gouwe Peerke vindt sinds 2010 elk jaar plaats en is een initiatief van de Stichting Gouwe Peerke. Traditiegetrouw vindt de uitreiking van de wisselbokaal met cheque plaats op de sterfdag van Peerke Donders op 14 januari. De jury verkiest binnen het voor dat jaar gekozen thema een organisatie, persoon, vereniging of stichting uit de regio 013 met een barmhartig karakter. Eerder zijn onder andere De Zonnebloem, Tante Pollewop en Geen Honger in De Wijk met de titel beloond. Maar ook Slachtofferhulp en Maluku Tilburg hebben die al eens in de wacht gesleept. Gezien de regelgeving omtrent corona die op dat moment zal gelden, beslist men op een later moment op welke wijze de uitreiking plaats gaat vinden.

Inzenden?

Inzenden kan tot en met zondag 1 november per e-mail naar Gouwe Peerke. De jury beoordeelt daarna alle inzendingen en nomineert dan drie kandidaten voor de titel. De winnaar krijgt naast een wisselbokaal ook een cheque van €1.500,-. De nummers twee en drie krijgen elk € 500,-.

Draagt u iemand, een organisatie of een goed doel binnen het thema ‘de zieken verzorgen’ een warm hart toe? Meld die dan aan. Een toelichting wordt op prijs gesteld.

Kees-Luc Simons