Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Weterings: “Dit is niet de manier waarop we met elkaar in dit land moeten omgaan”

TILBURG – Maandagochtend bezocht burgemeester Theo Weterings de plaats waar het gisteren lange tijd op z’n zachts gezegd onrustig was: Tilburg-West was zondagavond het toneel van een groep onruststokers die in opstand kwam tegen de coronamaatregelen.

Weterings bezocht onder andere de Westermarkt, waar bij een supermarkt de ramen van de toegangsdeuren zwaar toegetakeld waren. Maar ook op andere plekken in de wijk is nog goed te zien dat het protest gisteren alles behalve vreedzaam is verlopen. Verschillende winkels hebben schade, maar ook bushokjes, auto’s en ruiten sneuvelden.

“Het is volstrekt verwerpelijk”, reageert Weterings op de gebeurtenissen van gisterenavond. “Mensen die de straat op gaan, met als enige doel om vernielingen aan te richten, om de politie met stenen en met vuurwerk te bekogelen. Dat slaat nergens op en dat is echt ongehoord.”

19 aanhoudingen

Aan het begin van de avond circuleerde de oproep om samen te komen achter het ROC aan de Wandelboslaan. Volgens de oproep zou 200 man ‘paraat staan’. Hoeveel mensen uiteindelijk op het protest af waren gekomen, is niet bekend. Rond twee uur ’s nachts waren er volgens de politie 19 mensen aangehouden.

Als je het niet eens bent met de maatregelen, kun je komen praten. Maar je gaat niet de boel op stelten zetten.”

“Het is een maatregel die we nodig hebben om te zorgen dat de Britse variant van het virus niet het hele land kan overspoelen”, legt burgemeester Weterings nogmaals uit. Hij ziet dat het gros van de Nederlanders daardoor begrip heeft voor de maatregelen. “Maar het kan niet zo zijn dat die kleine groep, die het er niet mee eens is, op zo’n manier de dienst uit gaat maken. Dat moeten we niet willen. Als je het niet eens bent met de maatregelen, kun je komen praten. Maar je gaat niet de boel op stelten zetten.”

Tijmen Moelker