Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Wetenschapsfestival Night University brengt mensen in verleiding

Op donderdag 3 oktober vindt hét jaarlijkse wetenschapsfestival Night University weer plaats, dat dit jaar in het bijzonder mensen in verleiding brengt. Vanaf 18.30 uur heeft Tilburg University haar deuren dus open voor iedereen die nieuwsgierig is naar wetenschap en maatschappij. De bezoeker heeft hier dan de keuze uit 75 presentaties, workshops, rondleidingen, debatten, interviews, experimenten en culturele optredens. De toegang is gratis en vooraf inschrijven is niet nodig.

Laat jij je verleiden?

Het draait deze ‘nacht’ vooral om verleidingen, in de breedste zin van het woord. Waarom kom je in de verleiding? Kun je nog nuchter nadenken als je in de verleiding bent? En hoe verleid je mensen tot gewenst gedrag? Er zijn sessies over hoe je tactieken voor verleiding kunt inzetten voor een manier van leven die vriendelijk is voor het klimaat; voor gezonde keuzes in de winkel; en hoe je kiezers voor je kunt winnen. Uiteraard komen ook problematische verleidingen aan bod zoals doping in de sport, criminaliteit, alcohol, hebzucht en vreemdgaan. 

Burgemeester Paul Depla van Breda en bestuurskundige Pieter Tops gaan in op de vraag waarom criminaliteit en ondermijning hier zo goed gedijen. Schrijver en columnist Peter Buwalda gaat in gesprek over de verleidingen van de schrijver, de verleidingen van het schrijven en de schrijver als verleider. Marcel Zeelenberg zal spreken over de psychologie van de hebzucht. Aafke Romeijn zal als kersverse ‘writer in residence’ een optreden verzorgen, in aanloop op het lab voor studenten dat ze komend studiejaar zal leiden.

Ook is er ruime aandacht voor de samenleving op het web. Hoe kun je data nog slimmer gebruiken om verkoop op dat web te stimuleren? Wat doet Instagram met je zelfbeeld? Delen mensen hun geheimen liever met een chatbot dan met een priester? En de bezoekers van het festival kunnen meedoen aan ‘The Social Sorting Experiment’ van het Smartphone Orchestra. Hierbij ervaart het publiek op een bijzondere manier de invloed van klik- en like-gedrag.

Bonte avond

Er zijn deze hele avond diverse ‘labs’ open waar de bezoeker kan ervaren hoe onderzoekers te werk gaan. En bezoekers kunnen deelnemen aan ‘serious games’. Hierin staat het al spelend krijgen van inzicht centraal. Je kunt er volop kennismaken met de Tilburgse wetenschappers op het gebied van mens en maatschappij. Maar de campus laat ook zien dat deze cultureel bij de vleet bruist. Je kunt er deelnemen aan theater- en dansworkshops en aan rondleidingen met als thema kunst en bouwkunst. Verder is er podium voor muzikaal, theatraal en dichterlijk talent.

Speciale programma’s voor jongeren

Tilburg University laat tijdens Night University ook graag jongeren kennismaken met wetenschap. Voor vwo-scholieren die een profielwerkstuk maken is een speciale route uitgezet. En voor kinderen van 9 tot 14 jaar is er tijdens Junior Night University veel te ontdekken. Onderdelen in dat programma zijn mini-lezingen door wetenschappers en workshops.

Meer onderwerpen en onderdelen van het programma zijn te vinden op de site van Night University. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg verricht de officiële opening.

Kees-Luc Simons