Werkzaamheden N282, dus nog even niet zo hard rijden in Rijen

Rijksweg N282
Foto: Google Maps

Tijdens een grote snelheidscontrole langs de Rijksweg (N282) reden er vijfhonderd voertuigen harder dan de toegestane limiet. Dat gebeurde op woensdagmiddag ter hoogte van Rijen. Vanwege werkzaamheden is de snelheid verlaagd van 80 naar 50 kilometer per uur.

Zo’n zevenduizend voertuigen passeerden de weg tijdens de controle, waarvan er vijfhonderd harder reden dan de toegestane snelheidslimiet. De hoogst gemeten snelheid van de controle was 84 kilometer per uur.

“Het is jammer voor de mensen die zich niet aan de regels hebben gehouden, want het zijn forse bedragen”, laat een woordvoerder van de gemeente Gilze Rijen weten. “Aan de andere kant is die verlaging er niet voor niets. Voor de veiligheid van de wegwerkers is het belangrijk dat mensen zich aan de snelheidsregels houden.” Hij benadrukt het feit dat de 50 kilometer per uur maatregel een tijdelijke maatregel is. “Houd nog even je voet van het gaspedaal, straks kan je weer over de weg rijden zoals gewend.”

Gewoontedieren

Het is nu de tweede keer in twee weken dat er door de politie wordt gecontroleerd langs de Rijksweg. De snelheidslimiet blijft iets waar weggebruikers zich moeilijk aan kunnen houden. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen heeft dat vooral te maken met gedrag. “Mensen zijn gewoontedieren. Als dingen veranderen, gaat ons brein daar veel langzamer in mee. In principe blijven we doen wat we altijd doen.” Hij geeft aan dat bepaalde signalen, zoals een tijdelijk verkeersbord, vaak geen reden zijn voor mensen om langzamer te rijden. Vooral als er niemand anders op de weg is.

Werkzaamheden N282

Er wordt hard gewerkt aan de N282, onder andere de verkeerssituatie bij Rijen en Hulten wordt aangepakt. Samen met de provincie Noord-Brabant werkt de gemeente Gilze-Rijen mee om de doorstroom en de veiligheid van het verkeer te verbeteren. Een van de plannen die uitgevoerd worden is dat de N282 vanaf de kruising met de Julianastraat tot aan de Europalaan verbreed wordt naar 2 x 2 rijstroken.

LEES OOK:
Weggebruikers negeren snelheidslimiet bij werkzaamheden op N282

Angela Weisz