Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Wereld Aids Dag: ETZ biedt gratis anonieme hiv-sneltest

Wereld Aids Dag staat weer op de agenda: zaterdag 1 december is het zover. De dag ervoor, op vrijdag 30 november, biedt het ETZ (Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis) in Tilburg gratis anonieme hiv-sneltesten aan. Verpleegkundig consulent Aniek Adams vindt het belangrijk dat mensen zich laten testen: “Iedereen met onveilig seksueel contact loopt risico.”

Ervaring leert dat hiv iedereen kan overkomen. In het ETZ zijn momenteel ongeveer 1.100 patiënten in behandeling. Daar komen elk jaar tussen de zestig en tachtig patiënten bij.

“Het virus maakt geen onderscheid; het doet er niet toe of je nog heel jong of al iets ouder bent“, legt Adams uit. Dat blijkt ook uit cijfers. De patiënten zijn van alle leeftijden (18 tot 80 jaar), hebben meer dan vijftig verschillende nationaliteiten en komen uit alle lagen van de bevolking.

Hiv is een virus dat het afweersysteem aantast. Je kan het onder meer oplopen door seks te hebben zonder condoom. Zo’n hiv-infectie is behandelbaar, maar alleen aan te tonen via een hiv-test.

Veel mensen die geïnfecteerd zijn met hiv zijn zich hier niet bewust van en ontdekken het pas op het moment dat ze ziek worden.

De hiv-sneltesten worden vrijdag 30 november op locatie ETZ Elisabeth afgenomen van 9.00 tot 17.00 uur, op de polikliniek Interne Geneeskunde (route 25). Volwassenen vanaf 18 jaar kunnen zich vanaf maandag 26 november aanmelden via het telefoonnummer 06-49513238 (bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur).

FOTO: ETZ Fotografie & Film

Omroep Tilburg