Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Weer energietoeslag voor 18.300 Tilburgse huishoudens

Foto: Collin Beijk

Tilburgse huishoudens kunnen half maart weer een energietoeslag op hun rekening verwachten. Het bedrag is 500 euro. Inwoners krijgen hierover nog een brief van de gemeente. Sommige inwoners hebben in de loop van het jaar nog recht op de resterende 800 euro.

Niemand hoeft de 500 euro terug te betalen. Ook niet als het inkomen is veranderd, dat laat de gemeente weten. Na de zomer is bekend wie de 800 euro automatisch krijgt en hoe de energietoeslag 2023 aangevraagd kan worden.

De energieprijzen zijn nog altijd hoog, daarom komt er een nieuwe landelijke wet in 2023. De 500 euro is voor inwoners die vorig jaar ook al energietoeslag kregen. Met deze toeslag kunnen gemeenten inwoners alvast tegemoetkomen. Volgens wethouder Esmah Lahlah is de toeslag juist nu welkom. “We kiezen ervoor om nu alvast 500 euro te betalen, omdat in deze wintermaanden het energieverbruik het hoogst is.”

Niet ontvangen
Wie recht heeft op de resterende 800 euro, is pas bekend als de wet Energietoeslag in de zomer klaar is. Mensen die afgelopen jaar de energietoeslag niet hebben ontvangen, maar het destijds wel voor 1 januari 2023 hebben aangevraagd, krijgen mogelijk de 1.300 euro over 2022 gestort. Bovendien komt daar ook nog de 500 euro energietoeslag van dit jaar bij. De energietoeslag over 2022 kan niet meer worden aangevraagd, laat de gemeente weten.

Geen studenten
De resterende 800 euro is niet voor iedereen. Zo hebben studenten, nadat de nieuwe wet wordt aangenomen, geen recht meer op energietoeslag. Zij ontvangen namelijk al een hogere studiefinanciering als tegemoetkoming van de hoge energiekosten.

Mochten huishoudens nog steeds in de financiële problemen komen, ondanks de toeslag, kunnen ze terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie en het Tilburgs Ondersteuningsfonds (TOF). Bij het Tijdelijk Noodfonds kunnen inwoners een vergoeding aanvragen tot 1 april 2023. En wie geen recht heeft op de vergoeding of er niet voldoende mee geholpen is, kan bij het TOF terecht.

Edita Saakian