Vuurwerkverkoper is niet verrast over mogelijk algeheel vuurwerkverbod

De jaarwisseling zal er dit jaar anders uit komen te zien. Dat komt door het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. In november kwam naar buiten dat de politie strenger ging controleren op het afsteken van vuurwerk. Maar volgens een woordvoerder van de politie is dat uit zijn verband getrokken.

TILBURG – Om de druk op ziekenhuizen te verlichten wil het kabinet een tijdelijk vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw invoeren volgens bronnen in Den Haag aan de NOS. De Tilburgse vuurwerkverkoper Bram van Beurden is niet verrast en had het al aan zien komen.

Het kabinet wil vrijdag een knoop doorhakken over de beslissing. Ze zijn nog in overleg over een steunpakket voor de vuurwerkverkopers. Zo’n algeheel vuurwerkverbod willen ze dan ook pas naar buiten brengen als de steunmaatregelen verder uitgewerkt zijn.

Van Beurden vertelt dat hij zich ook afvroeg hoe het met het verkopen van vuurwerk gaat tijdens corona als het maar drie dagen mag en half Nederland vuurwerk wil kopen. Wel is hij verbaasd over een algeheel vuurwerkverbod, omdat hulpdiensten vorig jaar vroegen aan het kabinet om knalvuurwerk en pijlen te verbieden. Naar aanleiding van die oproep was hij toen uit zichzelf gestopt met het verkopen daarvan. Daarom verkocht hij ook alleen nog maar sier- en kindervuurwerk.

De eerste reactie van Van Beurden was: “Oeps da’s best een flink besluit, maar wij zijn er eigenlijk best wel mee opgelucht.” Hij wil namelijk ook graag op andere dingen focussen zoals het kunnen openen van zijn restaurant na de verbouwing.

Malou den Ouden