Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Vrijwilliger Frank ruimt elke week troep op bij flat Alleenhouderstraat: ‘Is toch geen gezicht?’

Frank kan elke week een vuilniszak volgooien met troep afkomstig van de flat (Foto: Omroep Tilburg).

Het kan je al wel eens zijn opgevallen: al het afval voor de flat aan de Alleenhouderstraat.. Rollen wc-papier, flessen drank, voedselresten en soms zelfs vaatdoeken. Spoorpark vrijwilliger Frank rijdt er dagelijks langs met zijn scootmobiel en vindt het niet om aan te zien. Omdat niemand er iets tegen lijkt te doen, doet hij het zelf maar. Met zijn prikker en afvalzak ruimt hij het veldje wekelijks op.

Deze week heeft hij twee vuilniszakken kunnen vullen. Een lege fles alcohol was volgens de vrijwilliger de meest interessante vangst van de week. “Je gelooft soms niet wat je daar aantreft. Het ligt elke week wel weer vol met troep.” De wekelijkse schoonmaak gaat niet aan de bewoners van de flat voorbij. “Heel af en toe zegt wel eens iemand: ‘goed dat je dit doet’ en dan denk ik: ja, het is jouw rotzooi.”

“Deze rollen wc-papier groeien niet aan de bomen, hoor.”

De kans dat het van de bewoners van de flat afkomt, is namelijk best groot. Een bewoner die langsfietst beaamt dat. “Ik denk dat mensen het in eerste instantie van hun balkon afgooien. En mensen die langslopen zien de troep en denken daardoor misschien wel eerder: ik gooi mijn pak drinken hier ook gewoon even bij”.

Verschillende bewoners hebben al bij WonenBreburg aan de bel getrokken. Ze vinden dat er iets aan gedaan moet worden. “Dit is toch gewoon geen gezicht? Deze rollen wc-papier groeien niet aan de bomen, hoor. Die vaatdoeken ook niet”, vervolgt de bewoner. Hij woont al zes jaar in de flat en heeft het zelden netjes gezien. Bovendien denkt hij dat de woningcorporatie er niks aan gaat doen. “Het probleem is dat het niet makkelijk is om te bewijzen wie het doet. Ik ga niet de hele dag vanaf mijn balkon mijn buren in de gaten houden.”

Er hangen camera’s, maar die hangen volgens bewoners te laag. WonenBreburg kon niet reageren op de situatie. Voor nu blijft het dus bij gissen. “Het is gewoon smerig. Ik zit er elke dag tegenaan te kijken. Er zou echt iets tegen gedaan moeten worden.”


Edita Saakian