Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Honderdduizenden euro’s voor ‘doorontwikkeling’ bibliotheken in Tilburg

Boerderij Paulussen (Foto Beeldveld/Wilfried Scholtes)

Tilburg krijgt in totaal 660.000 euro van het Rijk om te investeren in bibliotheken. De gemeente gaat met het geld een nieuwe bieb openen in de wijk Groenewoud. Bij ’t Sant wordt het geld gebruikt voor een beter aanbod voor verschillende doelgroepen.

Het grootste deel van het bedrag, 440.000 euro, is voor de komst van een nieuwe bibliotheek in Groenewoud. De gemeente heeft daarvoor een oud pand op het oog: boerderij Paulussen. Daar gaat ze in samenwerking met scholen en bewoners onderzoeken hoe de locatie nog meer kan worden gebruikt.

Behoefte
Die bieb wordt volgens wethouder Marcelle Hendrickx een soort proeftuinbibliotheek. “De bibliotheek is veel meer dan alleen een plek waar je boeken kunt lenen. Het is ook een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. We gaan samen met de wijk onderzoeken waar behoefte aan is.”

De komst van de Lochal, de grote bieb bij het station, zorgde ook voor de sluiting van een andere.  Bij de Kattenrug bijvoorbeeld. Volgens wethouder Yusuf Çelik kwam bij gesprekken met buurtbewoners naar voren dat mensen een bieb in de buurt misten. “Het is een gemis waar we verandering in willen brengen en waarvoor we nu de middelen hebben om dat ook aan te pakken.”

Daarom wordt ook geïnvesteerd in de bibliotheek bij ’t Sant. Samen met wijkbewoners gaat de gemeente bekijken hoe ze het aanbod kunnen laten aansluiten bij de behoeften van de wijk. Er wordt in eerste instantie gekeken naar aanbod voor jongeren tot twaalf jaar. Dat betekent ook dat er gekeken gaat worden naar passende openingstijden en wat er verder zoal te doen moet zijn in de bibliotheek.

Edita Saakian