Vrienden van Moerenburg protestloop: ‘Geen horeca in natuurgebied’

Schets van de invulling van WaterProef (Bron: WaterProef).

De Vrienden van Moerenburg organiseert op zaterdag 6 mei een protestloop tegen het plan om horeca te vestigen in het natuurgebied. Bij de oude waterzuiveringsinstallatie moeten zo’n tachtig parkeerplaatsen en maximaal tweehonderd terrasstoelen komen. De actiegroep is tegen het plan en van mening dat de rust voor de natuur hierdoor enorm verstoord wordt.

De actiegroep wil Moerenburg ‘een laatste dienst bewijzen’. Op zaterdag 6 mei is er een protestloop. De groep verzamelt zich rond het middaguur in de Piushaven en wandelt dan naar landschapspark Moerenburg. Daar wordt de rust symbolisch begraven. Onder andere de SP Tilburg, Partij voor de Dieren Tilburg en Bewonersbelang Jeruzalem ondersteunen het plan.

De Vrienden van Moerenburg heeft strenge eisen. Zo is de actiegroep tegen de komst van commerciële horeca. Dat betekent geen parkeerplaatsen en ook geen terrasstoelen.

Vrienden van Moerenburg
Eerder stapte de klankbordgroep al op, omdat ze zich niet gehoord voelde. Ook ondertekenden bijna drieduizend mensen een petitie tegen de komst van horeca. Inmiddels is dus de actiegroep Vrienden van Moerenburg opgezet. Die bestaat uit buurtbewoners en organisaties die willen dat de natuur en rust in het gebied bewaard blijft.

Volgens de actiegroep is er ‘van alles misgegaan’ tijdens het proces. Zo is er niet genoeg geluisterd naar de buurtbewoners. Ook stond in het plan dat mensen vooral ook iets moesten leren de oude waterzuiveringsinstallatie. Daar lijkt volgens de Vrienden van Moerenburg niets van terecht te komen.

Niet met elkaar eens
Er is al lange tijd veel te doen over de komst van horeca naar het natuurgebied. Voorstanders denken dat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de inwoners van de stad. Het wordt steeds drukker en er is volgens wethouder Rik Grashoff behoefte aan een plek samen tot rust te komen. Het college stemde dan ook in met het plan WaterProef. Ze verleent een tijdelijke vergunning voor tien jaar.

Tegenstanders geven juist aan dat horeca in Moerenburg er juist voor zal zorgen dat de natuur ernstig verstoord wordt. Tilburg is een van de meest versteende steden van Nederland en Moerenburg is daarin juist ‘een oase van rust en groen’. De twee kampen staan recht tegenover elkaar.

LEES OOK: Speelpark Moerenburg zorgt opnieuw voor ophef: petitie met 2.000 handtekeningen

Pieter Soethout