Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Voorzitter Sintcomité Tilburg stapt op: ‘Kan intocht niet aan mijzelf verkopen’

Fernand Palmen stapt op als voorzitter van het Centraal Sint Nicolaas Comité Tilburg. Als voormalig longarts vindt hij het niet verantwoord om de intocht zondag door te laten gaan. Hij heeft grote zorgen over de oplopende coronacijfers en is bang dat de intocht eerder kwaad dan goed doet.

De afgelopen dagen heeft Fernand Palmen in een enorme tweestrijd gezeten. Hij gunt de kinderen een normale sinterklaasintocht in Tilburg, maar als oud-longarts kan hij zijn ogen niet sluiten voor de coronapandemie. “Het laten doorgaan van de intocht is eigenlijk niet verantwoord met de huidige cijfers.”

“Mijn artsenhart heeft het gewonnen van mijn sinterklaashart.”

De rest van het bestuur van het Centraal Sint Nicolaas Comité Tilburg wil de intocht wél door laten gaan. Zij menen dat dit veilig kan in de Piushaven en op het Willemsplein. De gemeente heeft een vergunning gegeven, maar Palmen wilde het eigenlijk niet. “Mijn artsenhart heeft het door de oplopende cijfers gewonnen van mijn sinterklaashart.”

Fernand Palmen was 35 jaar longarts in het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Hij noemt de oplopende coronacijfers ‘een ernstige situatie’. “We moeten ermee dealen, ik sta ook volledig achter alle maatregelen die Rutte neemt.”

“Ik kan het met mijn achtergrond niet verkopen.”

Al eerder liet hij weten dat het organiseren van een sinterklaasintocht eigenlijk haaks staat op alle maatregelen die genomen moeten worden om het aantal besmettingen terug te dringen. “Ik kan het daarom met mijn achtergrond ook niet verkopen.”

Normaal gesproken trekt de intocht van Sinterklaas in Tilburg vele duizenden kinderen en ouders. Die komen vooral naar de Piushaven. Iedereen is daar zondag welkom, zonder dat er een QR-code getoond hoeft te worden.

Op het Willemsplein wordt de Sint vervolgens officieel welkom geheten door de burgemeester. Daar is wel een QR-code nodig om erbij te mogen zijn en ook is het maximaal aantal bezoekers beperkt tot tweeduizend.

“Het is heel jammer en zuur, maar ik moet mijzelf wel in de spiegel aan kunnen blijven kijken.”

De oud-longarts was 25 jaar voorzitter van het Centraal Sint Nicolaas Comité Tilburg. “Het is heel jammer en zuur, maar ik moet mijzelf wel in de spiegel aan kunnen blijven kijken.” Palmen zou na dit jaar al terugtreden, maar dit was niet de manier waarop hij dat had willen doen.

Het is echter niet zo dat hij en zijn collega-bestuursleden nu in onmin met elkaar leven. Er is wederzijds begrip voor elkaars standpunten en achtergrond. “Het Centraal Sint Nicolaas Comité Tilburg doet heel veel goede dingen voor de stad en vooral voor mensen die het minder breed hebben. Ik draag ze nog altijd een warm hart toe.”

LEES OOK: Voorzitter Tilburgs Sinterklaascomité houdt adem in voor intocht

Collin Beijk