Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Voorbereidingen van demonstratie tegen racisme in volle gang

TILBURG – Zaterdag vindt in Tilburg een demonstratie tegen racisme plaats. Anti-Racisme Groep Tilburg organiseert het protest en is druk bezig met de voorbereiding. Door de coronacrisis is het niet mogelijk om op de reguliere manier te protesteren en daarom worden er een hoop maatregelen getroffen.

De directe aanleiding van de demonstratie is de dood van George Floyd. De Amerikaan kwam vorige week door politiegeweld om het leven. Na deze gebeurtenis, die plaatsvond in de Amerikaanse stad Minneapolis, werden er een hoop protesten georganiseerd. Niet alleen in Amerika, maar over heel de wereld doken grote groepen mensen met spandoeken op om aandacht te vragen voor racisme. Zaterdag is dit dus ook in Tilburg het geval.

Er is een hoop aandacht besteed aan het zo ‘coronaproof’ mogelijk maken van het protest. Er wordt met krijt op de grond aangegeven hoeveel afstand mensen moeten houden, er lopen toezichthouders rond en iedereen moet verplicht een mondkapje dragen.

Tijdens het protest komen verschillende Tilburgers hun verhaal doen. Volgens spreker Mandela Wee Wee is het erg belangrijk dat juist mensen uit onze stad het protest leiden: “Tilburgers nemen niet zomaar dingen van anderen aan, dat is echt typerend voor ons. Daarom zou het denk ik niet werken als mensen uit de Randstad hier hun zegje zouden komen doen.”

De demonstratie vindt zaterdag om 14.00 plaats op het plein naast de concertzaal aan de Schouwburgring. Als dit een te kleine locatie blijkt, kan er worden uitgeweken naar de overkant van de straat en de Muzentuin.

Frederique Huting