Verschrikkelijk eenzaam? Wat helpt daar nou tegen?

Wetenschapper Gerine Lodder van Tilburg University doet onderzoek naar mensen die zich eenzaam voelen en vertelt er alles over tijdens een Kindercollege in de LocHal.

Weet jij wat eenzaamheid is of heb je het misschien zelf wel eens meegemaakt? Eenzaamheid is een steeds groter probleem onder mensen van alle leeftijden. Ook kinderen hebben er steeds meer last van. Gerine Lodder van Tilburg University doet onderzoek naar eenzaamheid en vertelt erover tijdens een Kindercollege op woensdag 29 september in de Bibliotheek LocHal. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen deelnemen. Gratis.

Eenzaamheid is een vervelend gevoel, waar je boos, bang of verdrietig van kunt worden. Misschien denk je dat je alleen eenzaam kunt zijn als je alleen bent, maar dat is niet zo. Je kunt ook eenzaam zijn als je bij andere mensen bent. Bijvoorbeeld als je in de klas bent en je praat met anderen, maar je voelt toch dat je er niet helemaal bij hoort. Iedereen heeft fijne contacten nodig; gezelligheid met vrienden, of goede gesprekken met je ouders. Als je niet krijgt wat je nodig hebt dan voel je je eenzaam.

Gerine Lodder van Tilburg University doet onderzoek naar eenzaamheid en kan er alles over vertellen. Je krijgt in haar Kindercollege ook tips over wat je tegen eenzaamheid kunt doen, bij jezelf en bij anderen.

Gerine Lodder
Workshop

Vaak lijkt het alsof iemand online veel vrienden of likes heeft, maar in het echte leven is dat niet altijd zo. In coronatijd viel dit extra op, omdat kinderen elkaar niet meer in het echt zagen. Na het college gaan we hier samen over in gesprek en schrijven we zelf een kaartje voor mensen die eenzaam zijn. Ook mag je een boodschap inspreken voor iemand van wie jij weet dat die het kan gebruiken.

Samenwerking

Dit Kindercollege wordt aangeboden door de Bibliotheek Midden-Brabant en Tilburg University Junior. Zij bieden samen een programma van (online) Kindercolleges voor kinderen vanaf 9 jaar.

Kees-Luc Simons