Van Eijndhoven schenkt een tijdmachine in de vorm van foto’s

Camera: Matthijs van Dijck
Verslag: Edita Saakian

Fotograaf Jeroen van Eijndhoven heeft het Regionaal Archief Tilburg een schat aan foto’s geschonken uit de rijke erfenis van het persbureau Van Eijndhoven. Hij trad jaren geleden in de voetsporen van zijn grootvader en vader, die als ware anticipators altijd aanwezig waren bij het ontluiken van gebeurtenissen in Tilburg en omgeving.

Vanaf de begindagen, beladen met niet meer dan één dozijn aan shots, tot de ‘evolutie’ naar maar liefst 36 filmrollen, hanteerde persbureau van Eijndhoven de lens al vanaf 1960 tot aan ongeveer 2020. Om steeds weer dat ene protest, die ene opening en die ene wedstrijd vast te leggen.

Decennia aan negatieven

Decennia aan negatieven vonden een veilig onderkomen in tientallen mapjes, keurig gerangschikt op jaar, en rustten vervolgens in verhuisdozen in het huis van Jeroen van Eijndhoven. De vraag rees: wat te doen met deze immense nalatenschap van beelden?

“Het voelde als een onmogelijke taak om een halve eeuw aan geschiedenis te bewaren in mijn eigen huis”, deelt hij. Dus ontkiemde in 2019 het idee om het Regionaal Archief Tilburg te benaderen met de vraag of zij wellicht interesse hadden in deze unieke collectie.

Hoewel steeds meer fotografen hun weg vinden naar het Archief aan de Kazernehof in Tilburg, is een verzameling van dergelijke omvang en historische waarde heel zeldzaam. Ze ontvangen als het ware een tijdmachine, bijna een halve eeuw aan onvervalste geschiedenis uit Tilburg en omstreken.

Duurt nog jaren

“Als we nu op zoek moeten naar dat ene spraakmakende protest in de jaren 80, ergens verscholen in de straten van Goirle, dan weten we nu dat de beelden bestaan, want Van Eijndhoven was daar aanwezig met camera”, vertelt Teuntje van de Wouw van het Regionaal Archief Tilburg.

Op dit moment zijn er om precies te zijn 48.226 foto’s van de collectie beschikbaar in de openbare online beeldbank van het Archief. Het duurt nog jaren voordat alle foto’s een weg vinden naar de onlinewereld. Alle negatieven moeten namelijk met de hand, één voor één, heel secuur worden ingescand.

Foto: Door Persbureau van Eijndhoven: ‘Protest achter hogeschool’ (Beeld: Regionaal Archief Tilburg).

LEES OOK:
Bart van Rijsewijk schenkt zijn videocollectie aan Regionaal archief

Edita Saakian